Prihaja poletje in naše omare so končno polne svežih, belih oblačil ‒ srajc, oblek in športnih majic. A na belih oblačilih se kaj kmalu pojavijo rumeni madeži ‒ sploh sledi dezodoranta na predelu pazduh in zasušeni madeži hrane, ki jih nismo odstranili pravočasno. Kako se boriti proti rumenim madežem? Predstavljamo nekaj domačih pripravkov:

S sodo bikarbono, ki je eno od naših najbolj priljubljenih čistilnih sredstev, se boste rumenih madežev rešili hitro in učinkovito. Madež navlažite, nanj nanesite sodino pasto in ga drgnite z mehko ščetko, dokler ne vidite, da se je zmehčal. Vlažno pasto pustite na madežu približno pol ure, nato pa oblačilo strojno operite na običajnem programu.

Foto: Pexels

Za oblačila iz bombaža, poliestra ali najlona lahko uporabite tudi belilo. Nadenite si rokavice in v večjem vedru zmešajte 100 ml belila s hladno vodo. V vedro nato dodajte vsa bela oblačila z madeži in jih pustite namakati približno pol ure. Odstranite oblačila in jih operite kot običajno.

Za bolj občutljiva oblačila iz svile in volne pa belilo nadomestite s 100 ml alkoholnega kisa, ki oblačil ne bo poškodoval.