Kako na omejeni kvadraturi zasnovati kar najbolj uporabno opremo, hkrati pa oblikovati interier, v katerem se bo družina dobro počutila? S takšno nalogo so se spopadli v oblikovalskem studiu Kreatif Design, kjer so prevzeli opremo dvonadstropnega stanovanja za mlado družino.

Pri oblikovanju posameznih prostorov so imeli oblikovalci ves čas v mislih vizijo, kako bodo uporabniki stanovanje uporabljali, kako se bodo v njem počutili in kakšnih prostorov si želijo. »Svetlo in funkcionalno opremljeno stanovanje je zasnovano z mislijo na hiter tempo današnjega življenja,« pove arhitekt Andrej Kregar iz Kreatif Designa. »Vsak kos pohištva ima svojo določeno nalogo ‒ ničesar ni premalo in ničesar preveč.«

Stanovanje je razdeljeno na dve etaži ‒ spodnja etaža združuje predprostor, bivalni prostor in pisarno, v nadstropju pa se zvrstijo tri spalnice in kopalnica. V opremi se strogi funkcionalizem, s katerim so arhitekti želeli kar najbolje izkoristiti in naročnikovim potrebam prilagoditi prostor, prepleta z domačnimi elementi in posebnimi poudarki.

»Detajli seveda niso bili izbrani le zaradi svoje elegance in lepote. Z njimi smo upoštevali tudi lokacijo projekta. Oblika lesene plošče za televizijo tako reinterpretira obliko Kamniško-Savinjskih Alp, uporabili smo les in pohorski tonalit, ki izražata značaj lokacije ter stanovanje povežeta z naravo in njenimi materiali.« Z izbiro lokalnih materialov pa so poskrbeli tudi za lokalno gospodarstvo in manjši ogljični odtis pri prevozu.

V vseh prostorih doma poseben poudarek vnašajo lesene površine. Klopi pod okni, odprte knjižne police, garderobna niša, niše v posteljnem vzglavju, pisalna miza … elegantno dopolnjujejo skoraj nevidno vgradno pohištvo v beli barvi. Del pohištva je tudi v kontrastni črni, ki kot pika na i zaključi barvno lestvico, v kateri se prepletajo leseno in toplo, nevtralno belo, kamnito sivo in dominantno črno.

Kljub sodobnemu izgledu to dvonadstropno stanovanje kar preseneti s svojo domačnostjo. »Pri oblikovanju ambienta smo imeli ves čas v mislih vprašanje, koliko sodobnega minimalističnega racionalizma in koliko udobne topline doma vključiti. Našli smo pravo ravnovesje med obema ter tako domačnost in funkcionalnost spretno združili v stanovanje, ki bo zadovoljilo vse potrebe,« še sklene vodja projekta.

Interier: Andrej Kregar, Laura Trobec, Kreatif Design

Fotografije: Janez Marolt