Svetlo in energetsko učinkovito stanovanje za Bežigradom

Na robu ljubljanske soseke Bežigrad stoji energetsko učinkovita večstanovanjska zgradba. Pri opremi 60 m2 velikega stanovanja sta sodelovali arhitektki biroja Prostorama.

0

Zaradi dobro premišljene opreme in izkoristka naravne svetlobe je stanovanje zelo svetlo in deluje večje, kot je v resnici. 

Ker je bilo stanovanje novo, lastnica ni dovolila prevelikih gradbenih posegov, ki bi povečali strošek opreme. Tako sta arhitektki v zakup vzeli obstoječi talni oblogi, obstoječo kopalnico ter razporeditev tlorisa. Vseeno pa sta prilagodili predvideno prostorsko razporeditev v osrednjem bivalnem delu in sicer sta pod veliko okno z razgledom od Rožnika do Šmarne Gore in Triglava raje postavili jedilno mizo kot kavč. Ta – morda nenanavdna – postavitev se je na koncu izkazala za najboljšo odločitev, saj je miza zdaj osrednji družabni prostor.

Veliko opreme je bilo izdelane po meri – od z ogledali obloženih garderobnih omar pri vhodu, do vgradnih kuhinjskih omar in visečih elementov, pa TV kotiček in vgradni element s pralnim strojem v kopalnici, če jih naštejemo le nekaj.

V stanovanju je tudi nekaj zanimivih oblikovalskih kosov. Še posebno izstopa lestenec Simbiosis oblikovalca Davidea Groppija nad jedilno mizo. Arhitektki sta se vanj zaljubili na milanskem pohištvenem sejmu in navdušeni sta, da je našel svoje mesto prav tukaj. Izbrali sta ga prav zaradi njegove lahkotnosti in eteričnosti, saj nista želeli da bi lestenec zakrival čudovite poglede iz velikega okna. V stanovanju so svoje mesto našli tudi znameniti stoli Rex, delo slovenskega oblikovalca Nika Kralja.

Ko ju povprašamo o načinu sodelovanja z naročniki, arhitektki povesta: “Vedno poiščemo najboljšo in najbolj optimalno varianto. Potem jo predstavimo naročnikom in napnemo vse sile, da bi jim pokazali, da je to za njih tudi najboljše. Gospa je v tem primeru rekla: ‘V redu, naročila sem arhitekte in jim bom zaupala.’ To zaupanje (in naša trma) sta se poplačali. Je pa seveda rezultat najboljši, ko se med samim projektom stke tudi neko prijateljstvo. Tako da smo šle z naročnico ob zaključku projekta tudi na sladoled in smo preživele nadvse prijeten dan.”

Interier: Prostorama

Fotografije: Alain Šik

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *