Največji festival kakovostnih gradenj, nepremičnin in arhitekture, Odprte hiše Slovenije, letos med 13. in 15. aprilom 2018 že devetič odpira vrata dobre domače arhitekture. Na ogled bo 100 zasebnih in javnih stavb ter prostorskih ureditev.

Vstopiti v hišo

Ekipa Ambientov dobro ve, kako pomembna je osebna izkušnja arhitekture. Čeprav se trudimo, da bi vam vsak teden kar najbolje predstavlili kvalitetne domove, je izkušnja gledalca ali bralca le del tistega, kar izkusimo sami, ko obiskujemo domove.

Prenova atrijske hiše v Murglah. RIBA arhitekti. Fotografija: Janez Marolt. Več …

Materialnost prostora, njegov zvok, svetlobo in celo vonj je namreč skoraj nemogoče prenesti v medij gibljive slike, fotografije ali besed. Podobno se počutimo opreharjene, ko vam v kratkih izsekih ne moremo prenestu vseh anekdot o oblikovanju doma, ki jih slišimo na našem večurnem obisku, ko klepetamo z lastniki, arhitekti in izvajalci … Koliko informacij vam uide!

Zato je festival Odprte hiše Slovenije še kako pomemben za vse, ki jih zanima gradnja ali oprema doma. Vstopiti v kakovostno arhitekturo, slišati korakanje po prostoru, občudovati, kako jutranja svetloba pade na kuhinjsko mizo, se pogovarjati z lastniki in podrezati v arhitekte je neprecenljiva izkušnja. Zato vam polagamo na srce, da vikend preživite skupaj z istomislečimi v enem od stotih najlepših slovenskih domov.

Poudarek na predstavitvi mladih oblikovalcev arhitekture
Prenova stanovanja v Malem nebotičniku. Eva Senekovič in Žiga Ravnikar. Fotografija: Martin Kruh. Več …

Organizatorji letošnjega festivala so bili ponovno presenečeni nad raznolikostjo nabora nove kakovostne arhitekture. Strokovna žirija pa svoj izbor utemeljuje tako: Boštjan Vuga, ustanovitelj biroja Sadar+Vuga, je mnenja, da raznolikost prijavljenih projektov kaže na odprtost in težnjo po novem, ne še videnem, po stanujočih in delujočih, ter na znanje in ambicijo arhitektov. Arhitektka Klara Zalokarmed drugim dodaja, da ji je bilo med letošnjim naborom prijavljenih v veselje videti prva dela mladih arhitekturnih birojev. Docent in arhitekt Peter Šenk je v svojem komentarju zapisal: ”Ob kroničnem pomanjkanju projektov in izvedb (predvsem javnih) objektov v preteklih letih, se pri nas očitno razvija trend zadržanih a premišljenih interjerjev, domovanj ter bolj igrivih in oznamčenih poslovnih okolij. Med temi se pojavljajo številne kvalitetne izvedbe, ki s sodelovanjem na festivalu OHS dobijo odlično priložnost za ogled.”

Hiša LHM. Studio7. Fotografija: Miran Kambič. Več …

Festival OHS poteka med 13. in 15. aprilom 2018. Prijave na oglede so obvezne, zato le pohitite in svoj termin rezervirajte tu. Če pa se vam le ne uspe povabiti na obisk v najlepše in najbolj drzne objekte – za kar sploh ni opravičila! – pa se morda lahko potolažite z ogledom pete oddaje nove sezone Ambientov, ki bo na sporedu v soboto, 14. aprila na RTV SLO.

Več na odprtehiseslovenije.org