Na prvi pogled se zdi povsem enostavno, a za estetsko umeščenimi visečimi lučmi na fotografijah stoji prefinjena računica. Prav velikost in pozicija viseče luči odločata o tem, kakšen bo končni videz vašega bivalnega prostora, najsi bo to nad kuhinjskim otokom, v spalnici, dnevni sobi ali nad jedilno mizo. Za začetek je seveda pametno zaupati lastnemu instinktu, dobro pa se je zanesti tudi na že znane izračune, ki vam lahko pridejo pri umeščanju visečih luči še kako prav.

S pomočjo smernic spodaj boste lažje izbrali dimenzije svetila, njihove razmake in pozicijo v prostoru, tudi odmik od stropa ter odmik od mize, sta določena glede na uporabnika. Smernice so določene glede na posamične prostore, njihovo uporabno vrednost in estetiko, pred dokončno izbiro pa vedno zaupajte tudi lastnim idealom in impulzom.

Jedilnica

Za kar najboljšo osvetlitev, ki ne bo moteča pri vstajanju od mize oz. vas ob pogovoru s tistim, ki bo sedel nasproti vas, ne bo zaslepila, luči obesite 72-91 cm nad jedilno mizo. Rob svetila naj se nahaja vsaj 15 cm od roba mize, še bolje 30 cm, saj se boste tako izognili nesrečam.

https://www.pinterest.ie/pin/414260865732194207/

Kuhinja

Osvetlitev nad kuhinjskim otokom je priporočljiva tako z uporabnega vidika zaradi priprave hrane, kot tudi estetskega. V trendu je umestitev dveh ali treh manjših luči nad otok, nemalokrat tudi večjega števila svetil. Viseče luči naj se nahajajo vsaj 180 cm nad tlemi oz. vsaj 70 cm nad kuhinjskim otokom. Pri osvetlitvi imejte v mislih, da jo umestite tako visoko, da ob delu na pultu ne boste strmeli naravnost v luč. Če imate v mislih več luči jih umestite na razdaljo 76-91 cm, merjeno iz sredine svetila. Ta razdalja je pogosto odvisna od posamične situacije, zato se zanašajte tudi na lasten okus in občutek.

Dnevni prostor

V dnevnem prostoru luč običajno umestimo nad kavno mizico, strokovnjaki pa pogosto svetujejo, da jo umestimo na sredino prostora. Pri tem bodimo pozorni, da bo luč od tal oddaljena vsaj 210 cm, če pa jo obesite nad mizico, pa je njen položaj lahko tudi nižji, saj ni nevarnosti, da bi vam bila v napoto.  Po nekaterih izračunih sodeč je dobro, da izmerite dolžino in širino sobe, svetilo pa naj bo široko 1/12 le teh.

Spalnica

Tudi v spalnici naj se luči ne nahajajo nižje kot 20 m nad tlemi, če pa jih obešate nad posteljo, pa pazite, da bodo vsaj 180 cm nad vašo glavo. Če obešate viseča svetila nad nočno omarico, pazite, da bodo od površine omarice oddaljena vsaj 30-50 cm.

Hodnik

Najboljše je, če luči dvignete dovolj visoko, da ne bodo motile premikanja po hodniku ali zaslepile oči. Kljub temu na hodnike z visokim stropom obesite nižje viseča svetila, na tiste z nizkim stropom pa višje ležeča. Svetila naj bodo najmanj 215 cm nad tlemi, saj boste s tem poskrbeli tudi za višje goste.