Stikala in vtičnice so pomemben del vsakega doma, vendar kljub temu dostikrat ostanejo neopaženi. Kaj ko bi jih polepšali z nalepkami in okrasnim lepilnim trakom (washi tape) in jim tako pomagali stopiti iz sence? Zbrali smo nekaj imenitnih predlogov, ki jih začinite še z lastno kreativnostjo!

Washi trakovi

Za polepšanje stikal in vtičnic z washi trakom potrebujete čistilni alkohol, vatne blazinice, washi trakove različnih vzorcev, nož, škarje, izvijač, lak in gobico za nanašanje laka.

  • Ko delate v bližini električne napeljave, je zaradi varnosti najbolje najprej prekiniti električni tok tako, da izklopite varovalke.
  • S pomočjo izvijača previdno snemite ohišje vtičnice oziroma stikala ter ga očistite z milnico ali alkoholom.
  • Washi trakove lepite tako, da začnete v enem vogalu in zaključite v drugem, dokler ne prekrijete celotnega zunanjega ohišja, z manjšim nožkom pa nato izrežite potrebne odprtine.
  • S prsti pogladite trakove, da odstranite zračne mehurčke, ki so se morda ujeli spodaj.
  • S pomočjo gobice nanesite preko washi trakov zaščitni lakasti film (na primer Mod podge), ki preprečuje, da bi se na stikalu poznali prstni odtisi in poveča obstojnost obloge.
  • Ko je stikalo popolnoma suho, ga namestite nazaj na steno.

Slikarske veščine

Druga možnost, da postanejo vaša stikala in vtičnice bolj izstopajoče, je ta, da jih enostavno prebarvate in porišete. Če ste umetniška duša, se lahko preizkusite v abstraktnem risanju, pri čemer izbirajte barve, ki se ujemajo s siceršnjo opremo doma. Barvo na koncu zaščitite še s plastjo laka za lase.

Pistacijevi ptički

Niste navdušeni nad idejo, da bi spreminjali barvo stikal? Potem jih pustite, kakršna so, okrasite pa njihovo okolico. Ročno ali s pomočjo šablone narišite na primer drevo in na veje dodajte majhne ptičke, ki jih ustvarite iz pobarvanih lupin pistacij. Na steno jih pričvrstite s pomočjo vroče lepilne pištole.

Dekorativne nalepke

Najlažja pot do imenitno okrašene okolice stikal in vtičnic pa je nakup dekorativnih nalepk za steno. Kupite takšne brez sijaja oziroma z mat zaključkom, saj se takšne nalepke lepše zlijejo s steno, ker niso bleščeče tudi ne delujejo moteče. Zanesljivo pa prinesejo v dom kanček humorja in zabave oziroma lahko delujejo tudi opozorilno, na primer z napisi, ki vas spomnijo, da je treba ugašati luči in varčevati z električno energijo.

Foto: Pinterest