Majhno stanovanje in veliko veselje do življenja.

Tokrat predstavljamo le 50 m2 veliko stanovanje v Rimu, ki je s prenovo postalo živahen dom kreativnega lastnika. “V tem stanovanju je na vsakem koraku čutiti sproščenost,” nam povedo arhitekti iz studia RM\Architecture, ki so skupaj z lastnikom načrtovali prenovo.

Sprva so stanovanje reorganizirali tako, da je postalo bolj pretočno in izkoriščeno. Po najdaljši stranici stanovanja so potegnili dolgo vgradno omaro, v kateri je prostor za čisto vse lastnikove osebne predmete. Tako so sprostili večino tlorisa, zdaj do zadnjega kotička obsijanega s sončno svetlobo. Prostor – razen nekaterih kosov igrivega pohištva in odprtih polic – so pustili karseda prazen: lastnik pa ga je zapolnil s svojo zbirko oblikovalskih predmetov, umetniških del ter s spomini s potovanj.

Osrednji pohištveni element stanovanja je gotovo jedilna miza, ki naslonjena na steber ločuje kuhinjo od dnevne sobe. Okoli stebra so nanizane lahke aluminijaste police, na katerih je prostor za knjige, skulpture in vsakdanje predmete. Tanka miza, ki je hkrati ločnica in središče doma, pa postane prostor za pripravo obrokov, za slavnostno večerjo, za delo ali druženje.

Sproščenost oblikovanja še najbolje začutimo v kopalnici z rdečim epoksi talnim premazom, penny ploščicami, kamnitim podstavkom za umivalnik, ogledalom nepravilne oblike in zanimivim svetilom. Kopalnica je polna poudarkov, ki so jih arhitekti lahko v prostor umestili v odsotnosti shranjevalnih površin. Le-te so, ko že omenjeno, vse kompaktno skrite na hodniku.

Majhni poudarki, kot so barve, okrogline, zanimive stenske obloge, teksturirani detajli se tokrat zlijejo v premišljeno celoto. Ali, kot povedo arhitekti: “Stanovanje smo zasnovali v pazljivi harmoniji med pravilom in izjemo.”

Arhitektura: RM\Architecture

Fotografije: RM\Architecture