V Ljubljani stoji montažna hiša: preprosta, geometrična, pravokotna. A že malo bolj podroben pogled nam da vedeti, da je hiša vse prej kot minimalistična bela kocka, saj razkošje premišljeno oblikovanih prostorov štiričlanski družini nudi posebno bivalno udobje.

Hiša je kompozicija različnih pravokotnih volumnov v različnih pozicijah, orientacijah, višinah in fasadnih oblogah. Na prvi pogled preprost dizajn je v resnici izjemno premišljen, saj razgibani ovoj stavbe nudi točno določene prostorske in funkcionalne pogoje prav vsakemu prostoru v hiši.

Odprti tloris v pritličju se v celoti odpira na zunanjo vrtno ureditev in poleti postane naravni podaljšek interierja. Le-ta je zasnovan dvojno: kot skupek čistih linij in bogatih detajlov. Materialna in barvna shema sta skrbno izbrani – prevladujoči svetli odtenki dajejo podlago bogatim lesenim teksturam na večjih pohištvenih kosih. Kljub minimalistični barvni shemi pa interier ne deluje hladno in minimalistično, saj ga obogatijo različni zaključni sloji in izbrani materiali – kot na primer marmor na kaminu ali skrbno izbrane teksture letnic na pohištvenih sestavih.

Iz bogatega bivalnega prostora, nedeljivo povezanega z obdajajočim vrtom, se po intrigantno oblikovanih stopnicah povzpnemo v intimno nadstropje. Tam najdemo dve spalni enoti: prva je namenjena otrokom, druga staršem. Slednja je obogatena z razkošno garderobo in savno, integrirano v razkošno kopalnico. Razgibana streha nudi različne prostorske pogoje v nadstropju, in sicer sodoben interier razbije na manjše, atraktivne in igrive enote.

Pa smo spet zunaj: opazimo, da se dvojnost materialov iz interierja ponovi tudi na fasadi: bel omet in velikoformatni aluminijasti paneli, ki še poudarjajo geometrijo stavbe, so dopolnjeni z detajli – nišami, balkoni, povezavami – v vlaknocementnih ploščah v imitaciji lesa. Ponekod funkcionalna fasada iz vertikale izstopi v horizontalo, s čimer se razvije v nadstrešek nad vhodnimi točkami v hišo. Takšno arhitekturno zavetje sodobnemu življenju je gotovo več kot minimalizem: je luksuz.

Arhitektura: SoNo Arhitekti (Edvard Blažko, Marko Volk, Nina Tešanović)

Fotografije: Žiga Lovšin