Jesen in zima sta čas, ko za gibanje na prostem potrebujemo jakne, plašče, bunde in druga vrhnja oblačila, ki nas zaščitijo pred mrazom in vetrom. To pa pomeni, da moramo v naši predsobi ali garderobi zagotoviti dovolj prostora za obešanje. Si predstavljate štiričlansko družino, ki mora po vrnitvi domov obesiti svoja oblačila? Obešalniki se kar naenkrat šibijo pod kupom oblačil, če pa moramo obesiti še oblačila gostov, je prostora kmalu premalo.

Kvadratura prvega prostora, v katerega vstopimo v hiši ali stanovanju je po navadi skopo odmerjena. Najenostavnejša rešitev za odlaganje oblačil so na zid nameščeni obešalniki, če v prostoru razpolagamo z več prostora, namestimo lahko tudi prostostoječa stojala. Čeprav gre za »obvezno opremo« predsobe, so obešalniki lahko prava popestritev in izvirni element. Ne stanejo veliko, zato jih lahko hitro zamenjamo, ko se jih naveličamo. Izberemo lahko lesene, kovinske, iz umetnih mas, z njimi pa se prilagajamo tudi stilu preostale opreme v predsobi. Naj bo obešalnik nekaj posebnega!

Leseni

Les je zagotovo najtoplejši in v slovenskem prostoru zelo cenjen material. Obešalniki iz lesa domu vdihnejo domačnost. Še posebej so zanimivi obešalniki, ki so ob neuporabi videti kot okras. Na steno so nameščeni kot gladka stena, v katero so neopazno »potopljene« obešalne kljukice. Ko želimo odložiti oblačilo, jih z eno potezo izvlečemo iz gladke površine in »okras« spremenimo v praktičen obešalnik. Tudi ko na njem ni oblačil, prostor obogatijo in obenem nadomestijo sliko.

Industrijski

Detajli so tisti, ki naredijo prostor in mu dajo svoj pečat. Če je naše stanovanje ali hiša opremljena v industrijskem stilu, potem zagotovo ne smejo manjkati kosi, ki se ujemajo s preostalimi elementi. Jeklene ali kovinske cevi lahko namestimo na steno, strop ali pa postavimo samostojno, kot prostostoječe stojalo. Jakne, bunde, šale in torbice lahko obesimo na ventile ali kolenčne cevi, saj so zaradi svoje zasnove izredno uporabni.

Iz domače delavnice

Tisti z ustvarjalno žilico in bolj spretni, lahko naredijo ličen in praktičen obešalnik kar sami. Uporabimo lahko materiale ali različne ostanke, ki jih imamo doma. Lahko pa se napotimo do najbližjega mizarja ali trgovine z materialom za dom, vrt in prosti čas, kjer dobimo lesene deske, barve, vijake in ostalo orodje. Z nekaj spretnosti in izvirnimi idejami naredimo obešalno steno, kjer za kljuke uporabimo ključe, vilice, lesene obešalnike in celo sani. Take rešitve zagotovo pustijo vtis ter še bolj poudarijo našo osebnost in karakter doma.

Iz naravnih materialov

Če želimo v predprostoru pričarati pridih narave, lahko z odpadnimi vejami in domišljijo ustvarimo izjemne rešitve. Veje odrežemo, zgladimo z brusnim papirjem in glede na prostorske omejitve postavimo navpično ali vodoravno. Lesene veje in debla zaščitimo zgolj z zaščitnim premazom, s čimer bomo obdržali naravne odtenke. Seveda pa se lahko poigramo tudi z barvami. Predsoba bo vedno izgledala lepo, ne glede na to, ali bo obešalnik poln ali prazen. V predprostor bomo vnesli preprostost in naravnost, zato je ta izbor idealen za vse ljubitelje narave.

Iz palet

Vsi privrženci pohištva iz palet bodo zagotovo navdušeni nad stenami in obešalniki iz tega cenovno ugodnega elementa. S poljubnimi razrezi palet ustvarimo odlagalne police za šale in kape, police za čevlje in stene s kljukicami za jakne in plašče. Palete omogočajo edinstvene in funkcionalne rešitve, ki so tudi prostorsko zelo učinkovite.

Moderni

V modernem stanovanju neprivlačne kljuke nadomestimo s kovinsko mrežo, obešalnike v obliki pik, palic ali drugimi grafičnimi elementi. Ti ne zasedejo veliko prostora, kljub temu pa na njih lahko obesimo več plaščev, torbic, šalov in rut. Če ob steno postavimo še omaro ali leseno klop, bo prostor opremljen preprosto, minimalistično in izvirno.

Za najmlajše

Predsobo prilagodimo tudi otrokom. Obešalnike, kljukice ali stojala namestimo v višino, ki jih bodo otroci z lahkoto dosegli. Nanje bodo lahko obesili svoja oblačila sami in si tako privzgojili navado, da se stvari vedno pospravi na svoje mesto. Izberemo lahko raznobarvne pike in pikice, ki jih pritrdimo in razporedimo poljubno in na različne višine. Tako bodo otroci, ko bodo rasli, svoja oblačila lahko obešali vse višje. Pisano oblikovana stena je popoln dodatek tudi za vse, željne barv in življenja.

Fotografije: Pinterest