Kosmati hišni ljubljenčki so v zadnjih desetletjih postali pomembni člani družine, zato pri urejanju domovanja ne smemo pozabiti na njihova udobna ležišča. Dve inovativni duši, Sandra in Gojka, sta v iskanju najboljše rešitve za svoje kosmatince, oblikovali čudovita ležišča, ki niso le udobna, temveč tudi okolju prijazna. Njune izdelke najdete pod znamko Molly & Cooper.

Pod blagovno znamko Molly & Cooper nastajajo čudoviti trajnostni izdelki za hišne ljubljenčke, narejeni iz filca, pridobljenega z recikliranjem plastenk. Ideja o osnovanju znamke se je porodila Gojki Rak in Sandri Gubenšek. Gojka je oblikovalski motor znamke in skrbi za vodenje procesa same izdelave, Sandra pa poganja kolesje marketinga ter skrbi za vodenje poslov in prodajne procese. Umetnici, vsaka na svojem področju, imata marsikaj skupnega, predvsem pa obe gojita veliko ljubezen do živali. Skupno namreč skrbita kar za deset parov kosmatih tačk, ki znamko navdihujejo že od vsega začetka.

»Vse živali imajo slovenska imena, ki pa na mednarodnem trgu ne bi bila dovolj zapomnljiva, tako sva izbrali angleški imeni Molly in Cooper, ki sta nama bili simpatični, širšo zgodbo pa bosta dobili s samim razvojem blagovne znamke,« pojasnjuje Sandra.

Ideja o oblikovanju minimalističnih dodatkov za hišne ljubljenčke se je porodila iz osebne potrebe po estetskih in hkrati trajnostnih izdelkih za kosmatince. Iskali sta izdelke, ki ne bi bili le uporabni, temveč tudi oblikovno dovršeni, okolju prijazni, istočasno pa bi se lepo zlili z minimalistično opremljenim domovanjem.

»Gojka se je tako lotila risanja in izdelave prototipov, ki so bili sicer v osnovi mišljeni bolj za najino osebno uporabo, v začetku letošnjega leta pa so prerasli v kolekcijo in poslovni načrt,« pojasni del inovativnega dueta in obenem zaupa, da je največji podvig v začetku poti predstavljala izbira pravega materiala. Iskali sta material, ki bo trajnosten, odporen na praske, enostaven za čiščenje, cenovno dostopen, obenem pa bo iz njega mogoče izdelati produkte različne namembnosti.

»Ko sva našli dobavitelja filca, pridobljenega z recikliranjem plastenk, ki material proizvaja v Evropi in v skladu s potrebnimi certifikati, je zadeva bolj ali manj stekla, kot sva si zamislili.«

Iz filca sta tako oblikovali kolekcijo trajnostnih izdelkov za hišne ljubljenčke. Njihova velika prednost je, da so izdelani v Sloveniji, za izdelavo pa je uporabljen filc, pridobljen z recikliranjem plastenk.

»Naša vizija je ustvarjati večnamenske izdelke, ki so topli, vzdržljivi, preprosti za čiščenje v pralnem stroju in se enostavno prilagodijo stilu sodobnega doma. Na okolju si želimo pustiti čim manjši odtis, zato stranke spodbujamo, da ob koncu življenjskega cikla izdelke vrnejo v delavnico, kjer jih popravimo in vrnemo lastnikom, ali pa pošljemo v recikliranje in ponovno izdelavo materiala za nove izdelke,« pojasnita celostno trajnostno zasnovo znamke.

V večjem deležu zahodnih držav, kjer je trajnost pomemben dejavnik pri nakupu, so njuno vizijo in trud že opazili. Izdelki Molly & Cooper so tako doslej odpotovali v nove domove v Nemčijo, na Nizozemsko in v ZDA, vse več pa je zanimanja tudi med slovenskimi lastniki hišnih ljubljenčkov.

Sandra in Gojka opažata, da so Slovenci vse bolj odprti za novosti na trgu, prav tako vse bolj cenijo izdelke slovenskega porekla. V tujini so lastniki ljubljenčkov že pred časom začeli iskati izdelke, ki niso le uporabni, temveč tudi oblikovno dovršeni, v Sloveniji pa je ta porast viden šele v zadnjem času. Ob svežem zagonu tako gonilni sili znamke Molly & Cooper že kujeta nove načrte.

»Znamka se bo že v kratkem razširila z nekaj novimi izdelki, ki naj za sedaj ostanejo še skrivnost. Načrtujeva pa tudi dodatne barvne različice najbolj prodajanih izdelkov, kar bo omogočilo, da jih stranke še lažje kombinirajo med seboj in bolj enostavno prilagodijo stilu in barvni shemi svojega doma.«