Se v vaši dnevni sobi razteza čudovita sedežna garnitura, ki pa vendar ne izgleda nič kaj mamljivo in domače? Nič ne de, okrasite jo z okrasnimi blazinami, ki jih lahko prilagajate barvam v stanovanju ali pa letnim časom. Po želji.

Število blazin

Število blazin na sedežni garnituri naj bo odvisno od velikosti le-te in sloga vašega domovanja. Za tradicionalni stil se priporoča sodo število blazin, ki poskrbi za bolj simetričen videz. Moderen stil boste dosegli z lihim številom blazin: pri trosedu izberite pet blazin, pri dvosedu štiri, za enosed eno.

Vir: Roolee

Nasveti:

  • Glavna blazina: Izmed vseh blazin izberite eno, ki jo postavite v središče. Ta naj bo nekaj posebnega, najsi bo drugačna tekstura, lahko pa vas navdihne tudi čas v letu. Tako je lahko osrednja blazina v decembru navdahnjena z božičnim dogajanjem.
  • Igrajte se z oblikami: Ni potrebno, da so vse blazine kvadratne, ob poplavi blazin lahko izberete tudi okrogle, pravokotne,…
Vir: Pinterest

Izbira barve

Pri izbiri barve bodite pozorni na preostale elemente prostora. Ravnajte se po barvni karti, vendar ne nujno strogo. Priporočamo, da vključite tudi blazine, ki vsebujejo več barv, saj boste tako nekoliko razbili monotonost.

Nasveti:

  • Izberite komplementarne barve za drzen videz: Če želite pritegniti pozornost, izberite barve, ki se v barvnem krogu nahajajo na nasprotni strani od barve sedežne garniture (npr. na temno modro sedežno garnituro se prelepo podajo rumene blazine; na temno rjavo pa svetlo zelene), a bodite pozorni, izberite tiste, ki se že nahajajo v prostoru. Če je vaš prostor že tako ali drugače poln barv, je morda smiselno, da izberete kar črno in belo.
  • Zemeljske barve prostor umirijo: Nevtralni zemeljski toni bodo nekoliko umirili podobo prostora in dodali kanček sofisticiranosti.
  • Monokromatska barvna paleta: S tem boste dosegli moderen videz. Izberite barvo v prostoru, po kateri bi se radi orientirali, najsi bo to barvni detajl s slike ali preproga pod kavno mizico.
Vir: Nordstrom

Razporeditev blazin

Pri razporeditvi blazin se lahko ravnate po tradicionalnih smernicah ali pa oblikujete svoj slog. Če se odločite za prvega pazite, da se blazine pri robovih ujemajo in ne pozabite ustvariti barvne simetrije. V drugem primeru naj vas vodita svoboda in dober okus.

Nasveti:

  • Večje blazine postavite na zunanje dele garniture, manjše v središče.
  • Če želite doseči tradicionalni videz, blazine uredite simetrično.
  • Bohemski videz boste dosegli z razigranim razporedom blazin, naj bodo urejene v vašem slogu.
Vir: Pinterest