Mansarde zaradi poševnin slovijo kot izziv za oblikovanje kvalitetnega bivalnega prostora, pri podjetju Izi Mobili pa so se ga lotili celostno in z ozirom na potrebe ter želje uporabnikov. Rezultat uspešnega sodelovanja je svetlo in domačno stanovanje, v katerem je prostor izredno dobro izrabljen.

Naročniki, mlada družina, se je z delom podjetja Izi Mobili spoznala že ob njihovem preteklem sodelovanju z njihovimi starši, zato jim je z velikim zaupanjem prepustila načrtovanje in izvedbo celotnega projekta. Zasnova projekta je bila zaradi specifične narave prostora – poševnin in nepravilnosti pri gradnji – precejšen zalogaj, ki so ga pri podjetju Izi Mobili premagali z izdelavo pohištvenih elementov po meri. Naročniki se za sodelovanje z arhitektom niso odločili; zato so tudi za tovrstno svetovanje samozavestno poskrbeli v podjetju Izi Mobili.

Rdeča nit projekta je prepletanje tekstur lesa, ki v dom vnesejo toplino in domačnost, za igrivost v prostorih pa poskrbijo manjši živahni barvni poudarki. Bivalni prostor, ki združuje kuhinjo, prostorno jedilnico in dnevno sobo, služi kot srce doma. Dovršeni kuhinjski elementi so delno umeščeni pod poševnino strehe in odlično izkoristijo danosti prostora ter zagotavljajo veliko shranjevalnih površin. Topel ton lesa elementov uravnoteži sodobne linije kovinskih kuhinjskih aparatov, ročaji v obliki utorov pa poskrbijo za sodoben minimalističen izgled.

Prostor v predsobi je maksimalno izkoriščen s pomočjo velike skrite omare za vrhnja oblačila, omarice za čevlje ter komode, ki se prilagaja nepravilni liniji stene. Tudi prehod iz bivalnega v spalni del domovanja je optimalno zapolnjen z veliko vgradno omaro, ki skriva servisne elemente, kot so tehnične omarice ter shramba za čistilne pripomočke. Ogledalo na drsnih vratih vgradne omare vizualno poveča prostor hodnika ter optično poudari njegovo globino.

Pravo sproščujoče zavetje je spalnica, zasnovana v nežnih tonih lesenih tekstur. Spalnica se ponaša tudi z garderobno sobo, katere drsna vrata s podobo gorskega jezera služijo kot vizualni poudarek. Garderoba je sicer manjših in specifičnih dimenzij, s pomočjo po meri narejenih omar pa je postala sanjski prostor, o kakršnem brez dvoma sanja prav vsak.

Po meri sta izdelani tudi obe kopalnici. Manjša, ki pripada zakonski spalnici, je zasnovana v ujemajočih se nežnih tonih z minimalističnimi belimi matiranimi elementi. Elementi podobnih linij in materialov se pojavijo tudi v večji kopalnici, kjer se nahajata tudi pralni in sušilni stroj. Glavna kopalnica je zaradi zelene barve nekoliko bolj živahna, po meri rezana ogledala pa se popolnoma prilegajo poševnini stene ter z odsevi poskrbijo za zanimivo optično igro. Glavna kopalnica hkrati služi kot utilitiy, saj sta v njej nevsiljivo skrita tudi pralni in sušilni stroj.

Posebno zanimivo je bilo sodelovanje z najmlajšim članom družine, ki je bil aktivno vpleten v oblikovanje otroške sobe. Po njegovi izbiri je bilo glavno vodilo pri zasnovi sobe uporaba modre barve, ki se pojavlja v obliki front predalov. Mornarsko modri ton dopolnjuje isti nežen ton lesa, ki ga je mogoče opaziti tudi v drugih prostorih. Otroška soba vsebuje veliko posteljo, pisalno mizo, vgradno omaro in police, dodatne shranjevalne površine pa je mogoče najti celo v predalih pod posteljo. Pohištvo je umaknjeno ob obod sobe ter tako v sredini dopušča dovolj prostora za nemoteno igro. Po potrebi je pohištvene elemente kasneje mogoče vizualno osvežiti ali dopolniti z novimi kosi.

V stanovanju se nahaja še ena otroška soba, ki pa je trenutno še prazna. Tako uporabniki kot oblikovalci iz podjetja Izi Mobili pa se že veselijo novega družinskega člana ter ponovnega sodelovanja.

Načtovanje in izvedba: Izi mobili