Tokrat smo bili povabljeni na drugi konec sveta, v San Francisco, kjer je Američan s slovenskimi koreninami kupil enkratno stanovanje z razgledom na morje. Ker ga je želel prenoviti - in to ravno med epidemijo - se je na nasvet obrnil kar na svojo sorodnico, v Sloveniji živečo arhitektko in oblikovalko Nadjo Pfeifer iz Studia Drevo. Načrte sta pripravila v izjemno hitrem času, čeprav je celotno sodelovanje potekalo na daljavo.

Izhodišča so bila enkratna: 110 m2 veliko stanovanje v leseni večstanovanjski stavbi tik ob obali Richardsonovega zaliva. Ne le, da lahko nova lastnika iz stanovanja občudujeta panoramske razglede na to ekološko bogato povodje zaliva San Francisco Bay, pač pa ga lahko tudi sama raziskujeta – s plovilom, ki je zasidrano tik pod njunim novim domom.

A notranja oprema tega stanovanja iz leta 1965 (čeprav skrbno vzdrževana) ni ustrezala okusu novih lastnikov. Arhitektka Nadja Pfeifer se izziva – projektiranja na daljavo, v državi z drugačnimi gradbenimi predpisi, merskimi enotami in kar devet časovnih pasov stran – ni ustrašila.

“Prenoviti stanovanje v oddaljenem svetu predstavlja visoko zahtevnost sodelovanja in hkrati močno povezanost med naročnikom in arhitektom,” pogovor z Ambienti prične avtorica projekta, ki se je pri urejanju vseh upravnih postopkov pri prenovi zanesla na pomoč lokalnega projektivnega biroja AE+Design. Le-to je poskrbelo za odobritev projekta s strani lokalne civilne skupnosti, medtem ko je sama prevzela celotno projektiranje notranje opreme.

Več svetlobe

“Stanovanje ima orientacijo sever-jug, tako, da so predsoba, jedilnica, kuhinja, kopalnica za goste in master kopalnica na severni strani, v prej slabo osvetljenem delu stanovanja. Dnevni prostor, soba za goste, spalnica in linearni balkon so na južni strani, tik ob morju,” oriše avtorica, ki je prioritetno želela rešiti težave z naravno osvetljenostjo zalednega dela stanovanja.

Predlagala je nova strešna okna za ravno streho, ki so v prostore vnesla zenitalno svetlobo. Stanovanje je tako pridobilo ne le na bivalni kvaliteti, pač pa tudi na vrednosti.

Poleg tega so prenovo izkoristili tudi za nekaj dodatnih gradbenih posegov, polaganje novega tlaka (parket iz brazilskega tika), umestitev dodatne razsvetljave v spuščeni strop ter nadgradnjo električnih inštalacij.

Nevtralne tone notranje opreme dopolnjujejo skrbno izbrani poudarki

“Materiali so naravni, svetlih odtenkov, saj je lastnikoma zelo blizu skandinavsko oblikovanje,” zamenjavo barvno-materialne palete iz poprejšnje breskovo-kamnite v elegantnejšo belo-sivo-leseno pojasni avtorica projekta, ki je stanovanje s skrbno umeščenimi vgradnimi pohištvenimi kosi tudi dodatno funkcionalno preoblikovala.

“Predsobo in jedilnico pregrajuje omara, oba prostora se direktno navezujeta na dnevni prostor, zaradi česar stanovanje deluje pretočno in svetlo. Klop v jedilnici rešuje prostorsko zagato. Pri preoblikovanju master kopalnice pa smo odstranili garderobno sobo, ki je bila včasih njen del, in garderobo prestavili v spalnico.” Rezultat je povezan in dobro čitljiv prostor z visoko estetsko in uporabno vrednostjo.

Ko je bila osnova dobro zastavljena, pa je prišel čas še za posamezne poudarke. V dnevni sobi so to gotovo elementi, ki sta jih lastnika prinesla iz svojega prejšnjega stanovanja: kultna kavna mizica kiparja Isamuja Noguchija ter dva naslanjača v gorčični barvi. Kompozicijo dnevne sobe osredišči še eleganten kamin, ki ga je lastnik sam ročno obdelal v videzu betona, piko na i pa je arhitektka postavila s premišljeno umestitvijo bogate umetniške zbirke lastnikov, ki še nadgradi likovno kompozicijo stanovanja.

Interier: Studio Drevo, Nadja Pfeifer, u.d.i.a. v sodelovanju z Miha Krumpak

Fotografije: Miha Krumpak