Slovenski biro OFIS arhitekti so v španski puščavi Gorafe postavili tehnološko presežno stekleno hišo, ki ustvarja udoben življenjski prostor z minimalno porabo energije.

V ekstremnih puščavskih okoljskih pogojih so arhitekti v sodelovanju s proizvajalcem stekla Guardian Glass zasnovali povsem prosojno hišo, kjer steklo ni le element fasade, pač pa zunanja opna, senčilo, izolacija in statični element hkrati. Nastala hiša je kljub svoji 360° odprtosti do ekstremnih okoljskih pogojev pasivna in samozadostna.

Udobno bivanje v surovi pokrajini

Puščava Gorafe je znana po svojem mogočnem naravnem okolju, ki ga prepletajo kanjoni in pustinje in obkrožajo hribi in gorske verige. Poletne temperature dosežejo 45°C, medtem ko pozimi sneg in led nista redek pojav. Zanemariti ne gre niti UV sevanja, ki je tisoč metrov nad morjem precej višje, kot smo ga vajeni.

OFIS arhitekti so zasnovali razgiban montažni objekt, ki ga sestavljata dve leseni sendvič plošči – tla in streha -, okrog in okrog pa ga objema steklo. Znotraj najdemo spalnico, dnevni prostor in kopalnico, vsi prostori pa se odpirajo na verando, pokrito in zasenčeno, ki je podaljšek bivalnega prostora, hkrati pa ustvarja zaščito pred soncem in vetrom. Ogledala, v katera je oblečen notranji strop in zunanji ovoj hiše, še poudarjajo njeno minimalno estetiko – zdi se namreč, kot da bi se hiša popolnoma stopila s svojo okolico. Hiša ima minimalni okoljski odtis in minimalno porabo energije: senčenje steklenih površin z zunanjimi zavesami zagotavlja udobno klimo v interierju, fotovoltaika na strehi pa poskrbi za pridobivanje lastne električne energije na odročni lokaciji. 

Hiša je namenjena kratkotrajnemu bivanju gostov in jo lahko – kot eksperiment lastne vzdržljivosti ali pa kot čudovit oddih – izkusite tudi sami. 

Arhitektura: OFIS arhitekti
Statika: AKT II
Trajnostni inženiring: Transsolar

Fotografije: José Navarrete, Gonzalo Botet