Nadgradite svoj življenjski prostor v pametni dom, ne da bi pri tem bankrotirali. Omislite si kakšnega od številnih pametnih pripomočkov in naprav, ki jih je zdaj na tržišču že res veliko. Tako si boste olajšali marsikatera gospodinjska opravila, poskrbeli za večjo varnost in naredili življenje bolj zabavno.

S pametnimi pomočniki, ki so cenovno zdaj že zelo dostopni, lahko personalizirate in nadzirate luči, temperaturo in zrak v stanovanju, vrtite glasbo in filme, zavarujete dom, skrbite za hišne ljubljenčke in rastline ter še mnogo več. Ko jih boste enkrat preizkusili , se boste spraševali, kako ste doslej sploh lahko živeli brez njih.

Inteligentni vrtiček

Pravite, da niste ravno nadarjeni za vrtnarjenje? Nič hudega, zeliščni vrtiček Click & Grow vam bo vseeno uspeval. Vanj posadite želene rastline, nato pa vse delo prepustite pametnemu vrtnarju. Naprava avtomatsko nadzira luči, s katerimi so obsijani posevki, spremlja vlažnost zemlje in po potrebi dovaja vodo. Vi začimbe le še porežete.

WiFi kavni aparat

Ko vam zadiši kava, vam ni treba v kuhinjo. Enostavno preko pametnega telefona pošljete naročilo pametnemu kavomatu, ki kavna zrna najprej sveže zmelje in nato skuha točno takšno, kot si jo želite.

Pipa na dotik

Med kuhanjem imate roke pogosto umazane in če si jih želite oprati, umažete še armaturo. Pametna pipa pa deluje drugače. S čistim delom roke nežno potrkate po njej in že priteče voda. Tako se na eleganten način ognete še dodatnemu čiščenju pipe.

Osvetljeno stranišče

Kako ponoči na stranišče, ne da bi se popolnoma prebudili in potem težko zaspali nazaj? Najbolje je vse skupaj opraviti v nežni svetlobi. S pametno lučjo, ki se jo namesti na straniščno školjko je to čisto enostavno. Aktivira so ob zaznanem gibanju in nato popolnoma sama ugasne.

Digitalni okvir za slike

Umetniško delo je seveda dragoceno, a po več letih se ga marsikdo vseeno naveliča gledati. Kaj pa če bi na steno namestili pametni, digitalni okvir, ki bi lahko menjal slike na vašo zahtevo? Tako bi vedno na steni občudovali tisto, ki vam trenutno prinaša največ zadovoljstva. Lahko je iz priložene zbirke ali pa iz vašega arhiva.

Interaktivna kamera, prijazna hišnim ljubljenčkom

Sta vas služba ali druge obveznosti zadržale od doma za daljši čas, kot ste predvideli? Doma pa vas čaka osamljeni hišni ljubljenček? Na pomoč vam lahko priskoči interaktivna kamera, s katero lahko preko pametnega telefona komunicirate z vašim štirinožnim kosmatincem, se z njim igrate, naprednejši modeli imajo celo režo za izmet priboljškov.

Pametna ključavnica

Še en zelo uporaben pripomoček je pametna ključavnica. Upravljate jo seveda preko mobilne aplikacije. Z njo odklenete ali zaklenete vrata na daljavo, na primer svojemu šolarju, ki je pozabil ključe in je obtičal pred vhodom. Ali pa jih odklenete iz avta, preden obteženi z vrečkami pridete domov.

Razgledano ogledalo

Nenazadnje je lahko pameten pomočnik tudi ogledalo. Seveda ne kar vsako. Inteligentno ogledalo je opremljeno je s tehnologijo za prepoznavanje obraznih potez, kar pomeni, da se vklopi takoj, ko se postavite predenj. Obvesti vas o vremenu, prometu, prejeti e-pošti, planiranih dogodkih iz vašega koledarja. Prepozna različne uporabnike in seveda prikaz informacij prikroji njihovim potrebam. Ponudi vam celo funkcijo »selfie«, če mu pomežiknete.

Foto: Pinterest