Lastnika, ki prihajata iz Mehike in Galicije, sta želela, da njun dom v Madridu odseva njune korenine skozi barve. Za prenovo in opremo stanovanja je bil zadolžen studio Sierra+De La Higuera, ki je živahno barvno paleto v interier pripeljal s keramiko.

Conde Duque je veselo, boemsko, brezskrbno okrožje v središču Madrida s številnimi trgovinami v vintage duhu in z udobnimi stanovanjskimi enotami. Tu je svoje 150 m2 veliko gnezdo našel tudi mlad par, ki rad veliko potuje. On je iz Galicije in ona iz Mehike, oba pa z vizijo, da bi živela, obkrožena z barvami njunih korenin.

Arhitekti so jim želje uresničili s pomočjo keramike WAW Design. A še prej je bilo treba stanovanje osvežiti in tlorisno prilagoditi novim potrebam. Prvotno je bil namreč tloris sestavljen iz niza prostorov, ki so obkrožali dolg in ozek hodnik brez oken, kar je bilo precej nepraktično. Glavni cilj oblikovalskega projekta je bil zato ustvariti bolj odprt tloris z velikimi bivalnimi prostori, zmanjšati hodnike in povečati količino naravne svetlobe v notranjosti.

Šele zatem so se lotili opreme in barvne palete. Oblikovalci so se odločili za živahne odtenke, kot so: svetlo rumena, zelena, modra in rdeča, da bi ustvarili veselo vzdušje, ki spominja na mehiški slog, in hkrati dobili močen učinek. A namesto da bi barve v interier vnesli s pohištvom, z dodatki ali barvanjem sten, so po celotnem stanovanju raje položili maloformatne ploščice v različnih dimenzijah in postavitvah. »Za ploščice smo se odločili, ker je keramika zelo ekspresiven, obrtniški material, ki je na voljo v široki paleti barv, kar nam omogoča, da prinesemo delček Mehike v Madrid,« so pojasnili.

Zasnova predsobe se je vrtela okoli lesenih lokov, ki ločujejo dva različna dela stanovanja. En del je kuhinja z jedilnico, navdihnjena s tipičnimi mehiškimi dodatki in oblečena v smaragdno zelene ploščice, medtem ko drugi del sestavljajo terasa in dnevni prostor. Pri zadnjem so uporabili bele in rumene ploščice, ki poskrbijo za poseben dramatičen učinek, saj so izpostavljene neposredni sončni svetlobi.

Ponekod so barve ploščic uskladili tudi s pohištvom, da bi ustvarili občutek enotnosti. Na primer zelena v kuhinji se ujema z oblazinjenjem iste barve na kavču v dnevni sobi. V dveh kopalnicah, ene v rdeči in druge v modri barvi, pa so ploščice uskladili z rezkanimi fronti kopalniških omaric.

  • Arhitektura: Estudio Sierra+De La Higuera
  • Keramika: WOW Design, kolekcija Bejmat
  • Leto prenove: 2022

Fotografije: Germán Saiz