Za vas smo poiskali nekaj navdihujočih idej za oblikovanje malega vrtička.

Vaš vrt meri komaj nekaj kvadratov, pa kaj za to! Pomanjkanje obsežnih zunanjih površin nas prisili v kreativno izrabo prostora, ki nam je na voljo. Z nekaj navdiha bodo tudi najmanjši vrtiček, atrij ali balkon postali prostori maksimalnega užitka. Včasih ni potrebno več kot malo drugačna barvna shema, kreativna uporaba luči, zanimiva zasaditev ali pa le privlačno vrtno pohištvo. Pa poglejmo nekaj primerov: 

Francosko podeželje: na sejmu antikvitet poiščite vrtno pohištvo iz kovanega železa, dodajte nekaj podeželskega tekstila in še tako majhen vrt bo postal razkošno poletno pribežališče.

Za visokimi zidovi: če živite v hiši ali stanovanju z atrijem, kjer vam večino prostora zasede vrtna garnitura, je edina možnost za nekaj zelenja bujna vzpenjalka. Posadite še drevo za poletno senco in ob steno postavite ogledalo, ki bo optično povečalo majhen prostor.

Dolga pot: če je vrt skromen, ga bo optično in doživljajsko povečala zavita pot ali pa tlakovanje v diagonalnem vzorcu. Pot naj bo bogato zasajena, na koncu pa naj vas čaka prijeten ambient za posedanje.

Razkošno vrtno pohištvo: omislite si velike naslanjače, ki bodo center vaše poletne zabave. Ne pozabite na kavno mizico (ali ognjišče) ter nekaj senčnih dreves, da vam bo prijetno.

Izkoristite razgled: če ima vaš balkon razgled na naravo, ga poudarite z vgrajeno kotno klopjo, za katero zasadite nekaj zelenja. Prehod med balkonom in zeleno okolico bo tako zabrisan in vaš vrt se bo navidezno povečal preko svoje meje.

Majhno, a svetlo: zaradi obilice naravne svetlobe bo vaš atrij izgledal večji kot je. Uokvirite ga z velikim oknom ga maksimalno povežite z bivalnim prostorom.

Najmanjši balkon: ozelenite tudi majhne balkone (rastline posadite v majhne lončke), balkon opremite z zložljivim vrtnim pohištvom in ob ograjo posadite ovijalko.

Barvne sheme: razmislite tudi o barvni paleti zunanje ureditve – če je terasa majhna, je najbolje, da nanjo nadaljujemo barvno shemo interierja, saj bomo tako vizualno povezali obe (majhni) entiteti v enoten prostor.

Divje: skromna površina ne more biti razlog za dolgočasno zasaditev. Prav nasprotno: bolj kot bo zeleno, bolj ko bo kipeče, večji in predvsem prijetnejši bo deloval vaš vrt. 

Kreativna osvetlitev: za ambient v vašem vrtu v prvi vrsti poskrbi svetloba. Če z drevesa obesite nekaj lantern ali čajnih svečk, boste v hipu vaš vrt spremenili v romantično gnezdece.

Vrt z malo vzdrževanja: če niste vrtnar po duši, bosta za vaš vrt najboljša preprosto leseno tlakovanje in urejena živa meja. Vertikalna ozelenitev bo vrt popestrila, medtem ko bo les preprečeval razraščanje plevela.

Še ena ureditev za ljubitelje minimalizma: lesen tlak kombinirajte s sodobnim vrtnim pohištvom, zelenje pa držite urejeno v visokih gredah ob straneh. 

Majhno = intimno: majhno teraso lahko sprememnimo v popoln intimni kotiček: potrebujemo le pravo pohištvo, nekaj umetniških del in preprosto osvetlitev. 

Glicinija za barvo in vonj: pergole so priljubljena rešitev vsakega, ki rad obeduje na prostem, a nima prostora za drevo, ki bi metalo senco. Poskusite z naravno pergolo, ki jo obrašča glicinija. Le-ta bo dišeče cvetela, senčila mizo in vas ščitila pred neželenimi pogledi.

Drevesa na strehi: tudi strešno teraso lahko drzno ozelenimo z drevesi in večjimi grmovnicami, kot so npr. hortenzije. Potrebujemo le dovolj velike lonce, ki jih idealno prislonimo ob ograjo.

Le sapica vetra: včasih sploh ne potrebujemo zelenja, le senčno teraso, na kateri nas vetrič zaziba v prijeten spanec.

Posode na mizi: ogledalo, lesena ograja in ozka mizica, na kateri stojijo travniške rastline, zasajene v majhnih posodah. Preprosto in romantično.

Simbioza grajenega in naravnega: preprosta ovijalka, ki ne potrebuje veliko prostora za rast, je lahko idealna rešitev za majhne vrtičke. Nekatere ovijalke se bodo vzpenjale hitro in kmalu prekrile celotno fasado. Priporočamo različne sorte trt, ki bodo skozi letne čase spreminjale barve listja in s tem podobo vaše hiše.

Organska struktura: za takšne, ki radi načrtujete, a se bojite preveč izčiščenega izgleda terase, obstaja vmesna rešitev – strukturirana zasaditev različnih rastlin. Tako lahko vrt razdelite v enakomerno mrežo (posamezne gredice lahko tudi fizično ločite s potmi, prodniki ali robniki), vanjo pa zasadite bujno zelenje – trave, grmovnice ali trajnice.

Pravljični gozd: z zeleno streho bo še tako majhen zunanji prostor postal cel gozd skrivnosti. Uporabite močno strukturo (npr. iz kovanega železa), ob njo zasadite vzpenjalke, pod njo pa ustvarite boemski prostor za sanjarjenje.

Ležalnik namesto stolov: v tem urejenem, a divjem strešnem vrtu ležerno vzdušje narekuje čudovit lesen ležalnik.

Barve privabljajo: vrt je v vseh letnih časih privlačen predvsem zaradi barv. Barvne poudarke v obliki preprog, blazin in ležalk lahko dodate tudi na najmanjši balkon in s tem ustvarite ne le vizualno atraktiven element, pač pa tudi udoben prostor za poležavanje.

Fotografije: Pinterest