Arhitekturni studio Paco Galiñanes je prenovil zgodovinsko galicijsko hišo, imenovano Casa Albor, v pomorski soseski San Tomé v Cambadosu (Španija). Pri tem je povrnil sijaj prvotnim elementom, kot so kamniti zidovi, hkrati pa s premišljenimi posegi in pohištvom zagotovil tudi sodobno vizijo bivanja.

Obnova tradicionalnih zidnih elementov je postala temeljna os, ki je pogojevala preostali del te celovite sanacije. »V Casa Albor smo iskali harmonično ravnovesje med tradicionalnim in sodobnim. Hiša je odsevala znake minljivosti časa, vendar so zidovi ohranili svoj potencial nedotaknjen. Zadnja prenova je bila izvedena v drugi polovici 20. stoletja in naš projekt je po eni strani poskušal spoštovati avtentičnost prvotne zgradbe, po drugi pa uveljaviti udobje sodobnega oblikovanja,« pravi arhitekt Paco Galiñanes.

Med prenovo je bila vsaka podrobnost proučena do potankosti; kamnoseki so skrbno obnovili kamnite zidove in oblikovali leseno pohištvo v skladu z izvirnim projektom, da hiša ne bi izgubila svojega značaja in osebnosti. Prav tako so uporabili materiale iz neposredne okolice, kot sta granit in les, s čimer so se poklonili arhitekturnim značilnostim zgodovinskega središča Cambadosa.

Hiša ima približno 200 kvadratnih metrov površine in se razteza v treh nadstropjih ‒ pritličju, nadstropju in mansardi, trenutno pa v njej živi tričlanska družina.

V pritličju so se odločili za odprt koncept tlorisa in ustvarjanje prostorske kontinuitete. Zato so ukinili garažo in celotno površino namenili bivalnemu prostoru. Tako so vanj spustili naravno svetlobo z obeh strani, s sprednje strani proti ulici in z zunanje terase, ki je tlakovana z granitnimi ploščami, kar omogoča, da se bivanje razširi tudi zunaj meja hiše. Po drugi strani pa so zaradi čim večjega izkoristka prostora pod stopnišče namestili še majhno stranišče.

V prvem nadstropju je spalni del, ki ga sestavljajo tri spalnice in dve kopalnici, v mansardi pa je prostorna soba, ki služi kot delovna soba in pisarna.

»Stopnišče je eden od vrhuncev hiše. Obdajajo ga originalni obnovljeni zidovi, medtem ko kovinska ograja, ki teče skozi vsa tri nadstropja, izstopa po svoji lahkotnosti in ustvarja kontrapunkt trdnosti kamnitih nosilnih sten. Vse skupaj pa povezujejo lesene prečke,« poudarja arhitekt.

Da bi povečali svetlobo v hiši, so nad stopnišče vgradili veliko strešno okno. Zenitalna svetloba poudarja naravne lastnosti granitnega zidu ter prispeva k ustvarjanju vzdušja harmonije in spokojnosti.

Vse pohištvo v Casa Albor je prav tako načrtoval arhitekt z mislijo, da bi dodal piko na i pristnosti in značaju hiše.

Arhitektura, fotografije in video: Studio Paco Galiñanes