V Aragoniji, natančneje v kraju Rubielos de Mora, stoji podeželska hiša, ki je pravi arhitekturni zaklad.

Zaselek Rubielos de Mora šteje približno 600 prebivalcev in je znan po svoji vernakularni, preprosti arhitekturi, v kateri prevladujejo lesni in kamniti objekti z izstopajočimi napušči in železnimi dodatki. Hiše se zdijo kot bi zamrznile v času, delujejo zelo nostalgično in ravno zaradi te avtentičnosti, se tjakaj vedno znova vračajo turisti.

Pod kožo je kraj zlezel tudi arhitektu Ramonu Esteveju, ki je tamkaj sprejel projekt notranje opreme veličastne podeželske hiše, za katero pa so naročniki želeli, da ji vdahne tudi nekaj modernejšega pridiha. Zunanja fasada se tako navezuje na slog, materiale, barve in proporce historičnih hiš v soseski, medtem ko v interjerju najdemo tudi obilico modernih elementov, namenjenih lažjemu in udobnejšemu življenju.

Strategija arhitekta je bila, da jedro hiše ni vidno iz zunanje strni, zato je oblikoval notranje dvorišče kot privatni univerzum, v katerega se odpira interjer. Hiša je sicer L oblike s tremi nadstropji, pri čemer se v pritličju nahajajo poslovni prostori (vinska klet in trgovina z lesom), nadstropja pa so namenjena bivalnemu delu. Prvo nadstropje je odprt prostor z dnevno sobo, kuhinjo in jedilnico, v drugem pa se nahajajo spalnice in sončna terasa.  

Materiali in način gradnje osnovne konstrukcije hiše sledijo tradicionalnim metodam, vendar na sodoben način, vse skupaj pa rezultira v toplem in udobnem ambientu, ki predstavlja idealno okolje za umirjeno in uživaško življenje.

Arhitektura: Ramon Esteve

Fotografije: Boca do Lobo