Podjetje, ki se primarno ukvarja z informatiko, telekomunikacijami in digitalnim oglaševanjem, se je pred časom preselilo v nove pisarne. Zadali so si, da to ne bodo navadne pisarne, ampak prostor, kjer se bo med delom tudi uživalo.

Vzor za opremo svojih delovnih prostorov je podjetje iskalo v Silicijevi dolini. Vsa velika tehnološka podjetja, ki tam delujejo – Google, Facebook, Apple, Tesla, Netflix – so po nasvetih strokovnjakov s področja psihologije dela v zadnjem desetletju popolnoma preoblikovala svoje pisarne. Zdaj njihovi zaposleni prosto prehajajo med bolj ali manj formalnimi načini dela, sprostitvijo ter majhnimi užitki. Sodobno urejena čajna kuhinja, prostor za igranje video igric ali pa miza za namizni tenis, ki bi se še pred desetletjem zdeli kot zapravljen prostor za zapravljanje časa, pa danes za podjetja pomenijo ne le večje zadovoljstvo zaposlenih, pač pa tudi večjo poslovno uspešnost. Zadovoljen član ekipe, ki se v službi počuti udobno in sproščeno, bo srečnejši tudi izven službenega časa. Ko se bo med igranjem video igric povezal s sodelavci, bo z njimi učinkoviteje sodeloval tudi pri reševanju službenih problemov.

V tem dotičnem primeru gre za manjše pisarne, ki pa so opremljene z več kotički za skupno druženje. “Črna luknja”, urejena v nekdanjem dvigalu, je prostor, kjer si lahko zaposleni vzamejo nekaj trenutkov samo zase. Gre za prostor v temi, s počivalnikom in slušalkami, namenjen popolnemu odklopu med službenim časom.

Relax kotiček je pozimi opremljen s futurističnim digitalnim kaminom, čaji, vonjem po svežem lesu; poleti pa z digitalnim oknom, s pogledom na rajske plaže, z brisačami, ventilatorji, hladnimi napitki in zalogami ledu. V tem prostoru tudi ne manjkajo vse zadnje video igrice, v katerih neznansko uživajo programerji.

Črna čajna kuhinja ponuja prostor za skupne zajtrke in kave, pa tudi za bolj neformalno reševanje delovnih problemov ob piškotih in čaju.

Če k vsemu temu prištejemo še obilico naravne svetlobe, ki globoko v prostor prodira skozi steklena vrata pisarn in sejnih sob, ter izbrano pohištvo, ki sega od klasično pisarniškega preko elegantnega do udobnega, dobimo pisarno, v kateri bi si želel delati vsak.

Fotografije: Matej Kastelic in Nino Denkovski