Včasih nam življenje samo od sebe ponudi rešitev naših težav. Mladi par je moral zaradi širitve družine okleščiti prostor za delo od doma - v njunih pisarnah sta se namreč naselila dva mlada nadebudneža - rešitev za njuno prostorsko stisko pa je prišla z neba - oziroma - od spodnjega soseda, ki se je odločil za prodajo pritličja hiše, v kateri bivajo. Par je zagrabil priložnost in skupaj z arhitektom Deanom Pertinačem ustvaril prostoren ambient, namenjen delu in sproščanju.

Družina, ki si je prej lastila nadstropje in mansardo staromeščanske stavbe, je tako dobila priložnost svoj življenjski prostor razširiti še na pritličje. Praktična rešitev – delo od doma se sliši tako zelo udobno – se je izkazala tudi kot družini prijazna. Par si je namreč tu uredil svojo kopalnico s savno za sproščanje brez otrok; pralni in sušilni stroj, ki sta svoje mesto našla skrita pod stopniščem, pa skrbita za vedno čisto družinsko garderobo.

Prostor pred prenovo

A to še ne pomeni, da so potrebe družine zopet preglasile potrebo po prostoru za delo. Ne, prostorni in svetli pisarni sta od ostalih, servisnih prostorov jasno ločeni, saj ju pokriva izjemen opečnat obok. Le-ta je bil odkrit v nedokončani sanaciji izpred dobrega desetletja in bil kot takšen izpostavljen počasnemu propadanju, dokler ga v roke ni vzel arhitekt z ekipo. “Obok smo predhodno speskali, fuge med opekami obnovili, opeko pa zaščitili s posebnim sredstvom pred nadaljnemu preparevanju in luščenju,” pove. Ni si težko predstavljati, da delo pod tem impozantnim stropom ni prav nič utrujajoče.

Da bi materialno bogat obok kar najbolje zasijal, je arhitekt prostor opremil z izčiščeno in minimalistično opremo. Le nekaj večjih kosov opreme je poudarjenih s temnejšo barvo: najbolj gotovo izstopajo črn klavir, pa kavča v sivi in modri barvi.

Multifunkcionalno zasnovano vgradno pohištvo omogoča večnamensko rabo prostorov.

Da bi preudarno izkoristili prostor, je bila večina pohištva oblikovana multifunkcionalno. Tako na galerijo vodijo izvlečne stopnice, ki jih lahko po želji pospravimo in s tem pridobimo več uporabnega prostora za čajno kuhinjo. Pod stopnice sta umeščena pralni in sušilni stroj, iz stopnišča pa se izvleče tudi posebna polica, namenjena odlaganju opranega perila.

Interier: Kora Trade (Dean Pertinač, u.d.i.a.)

Fotografije: Luka Fabjan