Si predstavljate, da živite v premikajočem domovanju, recimo v kombiju, ki ste ga do zadnjega centimetra prilagodili lastnim potrebam? Ste se ob tem vprašanju namrščili ali pa so se vam zasvetile oči? Če sodite v drugo skupino, ste verjetno eden izmed tistih, ki diha za dogodivščine in bi v trenutku domačo posteljo zamenjali za staro vzmetnico ter dih jemajoč razgled. Ne skrbite, ni nas malo.

Nomadi so ljudstva brez ustaljenega doma, ki se iz naslova preživljanja premikajo iz kraja v kraj. Ljudstva, ki zaradi različnih razlogov niso prevzela stalnega načina življenja. Če starodobno nomadstvo s pešačenjem in šotorjenjem izumira, pa ga nadomešča sodobno, ki se lahko pohvali z dih jemajočimi interjerji vozil, osupljivim razgledom iz postelje in nešteto všečki na družabnih omrežjih. Življenje na štirih kolesih je za slovensko kulturo brez dvoma nekaj nenavadnega, saj lasten dom, trdno zasidran v tla, velja za eno glavnih prioritet, medtem ko v svetu posamezniki, ki živijo v kombijih, niso več redkost. A vendar ima vsaka zgodba dve plati, čeprav lahko občudujemo pravljične podobe na družabnih omrežjih, je druga plat življenja v kombiju vse prej kot glamurozna.

Avtorica Jenni Gritters je za spletno stran Experience raziskovala trend življenja na štirih kolesih in prišla do zanimivih spoznanj. Kot je zapisala, tovrsten način življenja vključuje tudi številne težave, na katere morda sprva ne bi niti pomislili. Mednje našteva nešteta popravila in obiske v avtomehaničnih delavnicah, sploh če se iz finančnih razlogov odločite za starejše vozilo, pa tudi povsem življenjske ovire. Potrebno se je privaditi na življenje na majhni kvadraturi, prelaganje opreme in pripomočkov za kuhanje preprostega kosila pa lahko postane izjemno zamudno opravilo. Prav tako se številni le s težavo privadijo na življenje brez osnovnih sanitarij, saj številni kombiji vendarle niso opremljeni s stranišči in tuš kabinami. Svoja spoznanja zaključuje z mislijo, da je življenje na štirih kolesih odličen način spoznavanja sebe, svojih mej, a kot zaključi: »Na dober dan ni nič boljšega kot živeti na štirih kolesih. Pa vendar življenje v kombiju na fotografijah izgleda bolje, kot je v resnici. Ob slabih dneh se tako počutiš še malce slabše.«

To je torej ena plat življenja v kombiju, drugo plat pa je na svojem blogu predstavila Leah Sylvia, ki je nekaj mesecev preživela na štirih kolesih. »Živeti bolje z manj,« so besede s katerimi se začenja objava. V njej je naštela deset razlogov, zakaj vas bo življenje v kombiju naredilo srečnejše in kot prvega navaja izjemen občutek svobode. Tu ni kaj oporekati, nič nas ne naredi svobodnejše kot odsotnost urnikov in rokov. Številni milenijci, ki del svojega življenja preživljajo na poti, sicer popotovanje združujejo z neke vrste zaposlitvijo, bodisi pisanjem, oblikovanjem ali pa računajo za svoje nasvete o boljšem počutju ter spletne delavnice joge. Kljub temu pa jim ostane dovolj časa za prostočasne aktivnosti, kot so surfanje, plavanje, branje in predvsem Življenje. Poleg tega avtorica bloga omenja še učenje novih znanj in spretnosti ter samorefleksijo in rast. Obljublja, da boste spoznali nešteto novih prijateljev, še bolje pa boste spoznali samega sebe. Marsikaj se vam ne bo več zdelo samoumevno, kot recimo tuš ali sveže oprana oblačila, osrečilo pa vas bo že dejstvo, da imate dovolj kovancev za naslednjo cestnino. »Življenje na štirih kolesih bo poskrbelo za nepozabne dogodivščine,« zaključuje.

Sedaj, ko smo spoznali obe plati medalje, oglejmo še birokracijo. Ni ga zakona, ki bi vam prepovedoval živeti v kombiju, zato pa obstajajo zakoni, ki vam prepovedujejo divje kampiranje, torej kampiranje izven organiziranih kampov. V Sloveniji je divje kampiranje prepovedano, prav tako na Hrvaškem in v večjem delu Evrope, z izjemo Skandinavije. Skandinavci so namreč izjemno liberalni do divjega kampiranja, zato je morda ena izmed možnost prav ta, da krenete na sever.

Ste še navdušeni nad tovrstnim načinom življenja ali se je zataknilo že pri tuširanju s toplo vodo? Če želja v vas še gori, potem si poglejte nekaj spletnih profilov z osupljivimi interjerji, ki smo jih izbrskali za vas. Pa srečno pot!

Ramble and Revive

Ameriška družina iz zvezne države Arkansas je konec poletja uredila bivališče v kombiju in se podala na popotovanje. Družina z dvema majhnima deklicama je tako v kombiju preživela tudi božične praznike, konec januarja pa je sklenila končati popotovanje in prodati kombi.

Endless_Footsteps

Daniela in Patrick, oba velika ljubitelja kampiranja in spoznavanja tujih kultur, sta 2017 stopila iz cone udobja in uresničila veliko željo po življenju na štirih kolesih. Pustila sta službo in odpotovala na Novo Zelandijo, kjer sta nekaj mesecev živela v kombiju, zatem sta se vrnila v rodno Nemčijo in tam nadaljevala z raziskovanjem Evrope na kolesih.

Off the grid with

Švedinja Maja je živela povsem običajno življenje, potem pa se je tako navdušila nad življenjem na štirih kolesih, da je kar sama sedla za volan in se podala po Evropi. Vse od 2018 tako potuje po stari celini in s svojim podkastom ter nasveti promovira življenje v kombiju.

Parking on the Wild side

Laura in Aaron sebe opisujeta kot svobodni duši, ki raziskujeta divji značaj Evrope s pomočjo kombija, ki sta ga v udobno domovanje spremenila kar sama.

Fotografije Pinterest