Oskarji so podeljeni, rdeča preproga je prazna, filmska karavana se je umaknila izpred kamer. Vendar obsedenost s trendi, ki se rojevajo v Los Angelesu, simbolu zabavne industrije, še kar vztraja. Tudi vi občudujete hollywoodski glamur, ki mu vrata odpirajo številni priznani oblikovalci interjerja? Z nekaj enostavnimi triki ga lahko doma pričarate kar sami.

Ali ob misli na star hollywoodski glamur najprej pomislite na razkošje Velikega Gatsbyja, pretiravanje z zlatom, razkošne cvetlične šopke in megalomanske lestence? V resnici je notranje oblikovanje navdahnjeno s Hollywoodom daleč od te predstave, predvsem gre za ikonične oblikovalce, ki so prisegali na tako imenovani Hollywood regency, blišč zlate hollywoodske dobe, med drugim Dorothy Draper in Billyja Hainesa.

»Hollywood regancy je blišč in glamur, obdan z lakom, kromom in zrcali. Vsak detajl odseva luksuz, vedno je prisoten občutek, da morajo ljudje v interjerju dobro izgledati – sploh če so oblečeni v saten in srkajo koktajle,« je nekoč zapisala svetovno znana oblikovalka Rochelle Greayer. Ni se motila. Stil zaznamujejo drzne barve, kontrasti z dodatki kovine in ogledal, ki nakazujejo na udobje in obilje. Prevladuje sijaj laka in dragocene tkanine, navdahnjene z Art-Decojem. Stil je kot nalašč za vse, ki brez zadržkov vlagajo v klasične pohištvene kose, vendar želijo interierju dodati kanček živahnosti, ne da bi jih pri tem karkoli omejevalo. Hollywoodski duh namreč omogoča veliko mero svobode, obenem pa navdušuje tako ljubitelje minimalizma kot bolj eklektičnega bohemskega sloga.

Čeprav se slog ozira na preteklo zlato dobo Hollywooda pa v njem ni zaslediti retro duha, temveč gre za slog, ki je moderen skozi vsa oblikovalska obdobja. Za začetek stene obarvajte v nevtralne barve, center pozornosti pa naj bodo izbrani kosi pohištva. Osredotočite se na luksuz in dekorativne detajle, izbirajte visoke kontraste, s katerimi bodo izbrani kosi še bolj zasijali.

Barve: Barvna paleta za pleskanje sten je umirjena. Bistvo hollywoodskega sloga ni v drznih stenah, zato za začetek izberite le dve ali tri komplementarne odtenke, ki jih nato nadgradite z izbiro pohištva. Strokovnjaki tako svetujejo izbiro sofisticirane črne, bele in odtenkov sive, ki bodo poudarili kovinske detajle pohištva, odlično pa sovpadajo z zanimivimi oblikami pohištva. Pri pohištvu pa imate odprte roke, izbirate lahko med drznimi smaragdnimi odtenki ali nežnimi rožnatimi pasteli.

Pomislite na vse prej kot običajne kose, vodilo naj bo seveda udobje, vendar naj ne prevlada pri izbiri kosov. Začetniki naj izbirajo kose s čistimi linijami in preprostimi površinami, vendar z visokim sijajem, ki jim vdahne življenje. Največ udobja ponuja izbira pravih materialov, najsi bo nežna svila ali umetno krzno. Pri izbiri pohištva naj vas vodita svoboda in glamur. Videz dopolnite z luksuznimi detajli po vzoru francoskega sončnega kralja Ludvika XIV. ali kosi Art-Decoja ter dodajte nekaj pridiha glamuroznih 60. let prejšnjega stoletja, za zraven pa še sodobno oblikovano skulpturo. Za konec ne pozabite na ogledala, marmor in površine z visokim sijajem, ki ustvari preprost in večen vtis elegance.

Foto: Pinterest