Sodobni počivalniki so zasnovani in oblikovani z namenom, da nam omogočijo kar največje ugodje in užitek. Zagotavljajo, da se telo spočije in sprosti po napornem dnevu, poleg telesnega ugodja pa imajo počivalniki tudi estetsko vlogo. S pravim izborom dopolnijo prostor ali pa postanejo celo kos pohištva, ki v prostoru pritegne največ pogledov. Ker so lahko zelo razkošni, po navadi zahtevajo več prostora. Počivalnike, poimenovane tudi enosedi ali fotelji, največkrat najdemo v osrednjem, dnevnem prostoru.

Ko se odločamo za nov počivalnik, razmišljamo o dizajnu, barvi in materialu, iz katerega bo izdelan. Oblik in barvnih kombinacij je skoraj neskončno, bolj pomembno pa je, da dobro premislimo, čemu bo počivalnik namenjen; udobnemu gledanju televizije ali branju, sprostitvi in počitku ali dobri opori za kolena in noge.

Predlog za nakup: TV-fotelj s taburejem v tekstilu in s kromiranim podnožjem iz Lesnine

Za branje ali gledanje televizije mora počivalnik zagotavljati dobro oporo za hrbet, vrat in glavo, zato mora biti naslonjalo dovolj visoko. Prav tako mora imeti dovolj široki naslonjali za roke, dobrodošla pa je tudi dodatna opora za noge.

Predlog za nakup: Počivalnik, ki ga lahko v najbližji Lesnini naročite v različnih barvah usnja in tkanin

Če iščemo počivalnik za sprostitev, uživanje in počitek, potem moramo izbrati takega, ki omogoča kar največ položajev, pri čemer bo telo v idealnem položaju, tako sede kot leže. Počivalnik mora dobro podpirati celotno telo, imeti mora naslonjala za glavo, roke in noge, ter dovolj trdno ogrodje, da prenese različno težo. Ravno prava mehkoba, nastavljivi mehanizmi za višino in naklon ter usklajeno premikanje in nagibanje so tisti, ki zagotavljajo popolno udobje.

Za starejše osebe je primeren počivalnik s spremenjeno ergonomijo sedenja, z dvignjenim sedežnim delom in prilagojenima naslonjaloma za roke. Posebno pozorni moramo biti na to, da se bodo starejše osebe nanj usedale in vstajale brez težav. Če bomo izbrali klasičen počivalnik brez opore za noge, se odločimo še za nakup tabureja, ki bo podprl noge.

Ko določimo funkcionalnost počivalnika, se posvetimo dizajnu, barvi in vzorcu oblazinjenega dela ter materialu. Dizajn in obliko počivalnika izberemo glede na stil preostalega pohištva in velikosti prostora, kjer bo počivalnik nameščen. Lahko je velik, majhen, masiven, strog, igriv, moderen, rustikalen ali retro. Izbiramo lahko med neskončno različnimi barvami, barvnimi kombinacijami in vzorci. Med materiali so možnosti prav tako neomejene: pravo ali umetno usnje ter različne vrste tkanin, kot so bombaž, platno, žamet, filc, mikrofibra, poliester itd.

Predlog za nakup: fotelj Patchwork iz Lesnine bo popestril vsak ambient

Pravo in umetno usnje je trajen in trpežen material, ki je odporen proti madežem in enostaven za čiščenje. Usnje deluje elegantno, bolj luksuzno in je največkrat prva izbira, saj se odlično ujema s katerokoli opremo pohištva. Medtem, ko ima usnjen počivalnik dolgo življenjsko dobo, pa počivalnik odet v blago nima takšne trajnosti. Je pa prijetnejši na otip in za marsikoga tudi »toplejši« material za sedenje. Zanj se odločimo, ko želimo, da počivalnik popestri prostor ali mu vdihne svoj pečat, saj so možnosti barv in vzorcev pri izbiri blaga največje.

Včasih je veljalo, da mora biti počivalnik skladen s sedežno garnituro, danes pa je zaželeno, da ni iz istega sklopa kot preostalo oblazinjeno pohištvo. Z izborom počivalnika si lahko privoščimo več drznosti, s čimer pridobi prostor svojstven in unikaten značaj.

Predlog za nakup: fotelj Beldomo Relax v sivi, rdeči ali gorčični barvi iz Lesnine

Še več čudovitih počivalnikov smo zbrali v naši galeriji:

Vir fotografij: Lesnina, Pinterest, Stressless, Rolf-Benz