Vrata svojega doma nam je odprla direktorica festivala Odprte hiše Slovenije Lenka Kavčič. Na podstrehi te hiše je živela že kot študentka, kasneje kot mlada arhitektka, pred dvema letoma pa sta se s z možem odločila za temeljito prenovo in stanovanje za zadihalo na nov, udoben in sodoben način.

“Stare hiše so kot stare dame,” začne z nami pogovor arhitektka Lenka Kavčič, lastnica stanovanja s pogledom na Trnovsko cerkev. “Naša podstreha, ki datira v leto 1932, je bila konzervativna, a skrivnostna in šarmantna. Želela sva ohraniti ta potencial.” Z možem sta prenovo stanovanja, v katerem so bile svojčas sobe za služkinje, načrtovala kar osem let, izvajala pa leto in pol. Stanovanje sta sprva v celoti ‘olupila’ – odstranila dotrajane inštalacije, tlake in stene – nato pa skorajda izdelala na novo.

Pod soncem

Njuna prva odločitev je bila, da želijo kot družina bivati v toplem, lesenem domu. Ta odločitev ju je vodila k izbiri izolacije iz lesene mase, nato pa še pri zasnovi pohištva, ki sta ga sprojektirala skupaj z veščim mizarjem. Da bi še nadgradila toplino lesa, sta v stropove vgradila grelno-hladilni sistem, po katerem kroži voda, in ki vzdržuje prijetno temperaturo v vseh letnih časih. Sploh pozimi, ko se s tropa spušča prijetna toplota in greje bivanjske površine, je ugodje popolno. “Pri nas vedno sije sonce,” se pošali arhitektka.

Posebno pozornost sta namenila tudi opremi, ki je zaradi nestandardnih mer prostora večinoma izdelana po meri. “Kot družina smo navdušeni jadralci in rečemo, da je to tukaj pravzaprav ladijski interier. Vsaka najmanjša luknja je izkoriščena, prostori so maksimalno optimizirani, tako da to je bil naš koncept od samega začetka,” pove lastnik. In v nepravilnem interierju najbolj uživajo otroci, ki s pridom izrabljajo skrite in v osnovi nedostopne kotičke.

Družina kot središče doma najraje uporablja toplo kuhinjo, kjer jih prijetno greje kaminska peč, velika miza pa jim omogoča skupno delo, druženje in obedovanje. Po strmih, a oblikovno dovršenih stopnicah pa se vzpnemo v popolnoma drug svet – v podstrešni ambient, kjer vsak član v svoji sobi, med belo stropno konstrukcijo, išče mir in intimo.

“Ta hiša je bila poseben izziv, ne le iz arhitekturnega vidika, a predvsem, kako jo prilagoditi sodobni družini, naši družini. Tekom procesa smo se zelo dobro spoznali in ugotovili, da ima vsak svoje predstave o tem, kaj je novo, kaj si želimo, in vsak je v hiši videl drugačne potenciale,” pove arhitektka, ki je prenovo svojega doma vzela na svoja ramena. Rezultat je dom, poln tehnološko naprednih rešitev, ki kot školjka zaobjamejo domačen in šarmanten interier podstrehe.

Avtomatizirano bivalno ugodje

Da bi bilo življenje s novem in svetlem mansardnem stanovanju še posebej udobno, pa je bil potreben še razmislek ne le o dovajanju zadostne količine dnevne svetlobe, pač pa tudi o prezračevanju in senčenju. Pri podjetju Velux zadnja leta posebno pozornost posvečajo bivanjskemu ugodju, saj kar 90 odstotkov dneva preživimo v zaprtih prostorih. Če so le-ti vlažni ali prenapolnjeni z ogljikovim dioksidom, je naše splošno počutje slabše, hkrati pa smo bolj občutljivi za razvoj kroničnih bolezni dihal. “Raziskave so pokazale, da je zrak v otroških sobah tudi do 5-krat bolj onesnažen kot zunaj. Priporočam, da namestite senzor CO2 v sobo vašega otroka in presenečeni boste, v kakšnem zraku se otrok zjutraj prebudi,” nam v pogovoru zaupa Veluxov strokovnjak.

Pri podjetju so razvili tako imenovani sistem VELUX ACTIVE, ki s pomočjo senzorjev vlage, temperature in  ogljikovega dioksida v prostoru uravnava zračenje. Sistem je preko gateway in hišnega wi-fi omrežja povezan z vremensko napovedjo in skupaj s senzorji v prostoru regulira odpiranje in zapiranje strešnih oken VELUX za bolj kakovosten in zdrav zrak v prostoru. Z odpiranjem in zapiranjem senčil pa sistem preprečuje pregrevanje prostora poleti. Pregled delovanja in upravljanje se izvaja preko brezplačne aplikacije za pametni telefon. Kar pomeni, da lahko s strešnimi okni VELUX upravljate tudi v službi ali na dopustu ter imate seveda pregled nad tem kakšna je klima v prostorih.

Druga možnost prezračevanja preko strešnih oken pa je prezračevalni sistem Smart Vent, ki omogoča konstantno prezračevanje z rekuperacijo toplote tudi ob vodotesno zaprtem strešnem oknu. Zasnovan je tako, da se po njegovem zagonu na zračenje preprosto pozabi, saj prezračevanje poteka ves čas, brez aktivnega sodelovanja, pri tem se pa nikjer ne občuti prepiha. Elektrificiran prezračevalni sistem z rekuperacijo je pameten tudi glede rabe energije, saj za celoletno delovanje potrebuje komaj 26 kWh. Tudi zato je Smart Vent primeren za subvencijo Eko sklada.

Več: VELUX

Interier: Lenka Kavčič

Fotografije: Miran Kambič

360° ogled

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA