Ko izbirate stensko barvo za določene prostore v stanovanju, ne izbirate samo barvanega odtenka, ampak tudi tako imenovani njegov zaključek. Z drugimi besedami, kako bo barva videti in tipati, ko se na steni posuši. Bo v mat, sijajni ali satenasti izvedbi? Kateri zaključek izbrati za posamezne prostore?

Osnovno pravilo pri izboru barve je: večji kot je sijaj, bolj se barva blešči in bolj je trpežna. Mat barve nimajo sijaja, visoko sijajne pa so ultra lesketajoče. Vmes pridejo satenaste in tiste s predpono »pol«, torej polmat in polsijajne. Vsaka ima svoj namen in poslanstvo, ki ga je dobro poznati:

Visoki sijaj

Barve visokega sijaja so najbolj trpežne, odbijajo največ svetlobe in najlažje jih je čistiti. So dobra izbira za površine, ki se jih dotikamo s prsti.
Praktična uporaba: vrata, okenski okvirji, hodniki
Trpežnost: zelo visoka

Delni sijaj

Barve delnega sijaja so primerne za prostore, kjer se stene soočajo z izzivi vlage, mastnimi madeži in drugimi obremenitvami.
Praktična uporaba: kuhinje, kopalnice, pohištvo, ki ga veliko uporabljamo (stoli)
Trpežnost: visoka

Saten

Satenastemu zaključku dostikrat pravimo tudi žametni. Barvo takšnega zaključka je enostavno čistiti, zato je primerna za zelo obremenjene prostore.
Praktična uporaba: dnevne sobe, hodniki, predsobe, otroške sobe
Trpežnost: visoka

Pol-mat

Med satenasti in mat barvni zaključek uvrščamo tako imenovani pol-mat ali zaključek jajčne lupine (eggshell). Ime je dobil po tem, da nima sijaja, se pa vseeno čisto malo lesketa (kot kurje jajce). Takšna barva je dobro prekrivna in je primerna za sobe, kjer se zbira več ljudi ter so stene dokaj obremenjene.
Praktična uporaba: jedilnice, dnevne sobe
Trpežnost: srednja

Mat

Prijateljica tistih sten, ki hočejo nekaj skriti (mat barva vpija). Ima največ pigmenta in omogoča najboljšo prekrivnost, vendar jo je težje čistiti.
Praktična uporaba: spalnice za odrasle in drugi prostori, kjer se ne zadržujejo otroci.
Trpežnost: srednja do nizka

Še nekaj napotkov:

Če smo izbrali temno barvo in nočemo zelo lesketajočega zaključka, izberimo eno stopnjo nižji sijaj. Temnejše barve namreč vsebujejo več barvila, ki že sam po sebi povečuje sijaj.

Če barvamo velike površine, stene z napakami ali s sončno svetlobo obremenjene stene, izberimo mat zaključek. Sijajni zaključek samo poudari morebitne stenske nepravilnosti.

foto: Pinterest