V arhitekturi vse pogosteje zasledimo v večji meri pritlične, dolge in relativno ozke objekte, odete v les. Spominjajo na kmečka poslopja, zato se jih je oprijel naziv »modern barn«, kar v prevodu pomene sodobni skedenj.

V svetu najdemo kup očarljivo obnovljenih skednjev, ki so s pomočjo znanja in smisla za oblikovanje dobili novo podobo.  Veliko ljudi se je namreč odločilo, da stari skedenj preobrazijo v bivalni objekt ter rustikalno ogrodje združijo z modernim dizajnom. Vse bolj pogosta pa je tudi težnja po oblikovanju pritličnih in dolgih objektov, ki v tlorisu nizajo namembnosti, obenem pa dopuščajo veliko odprtega prostora.

Priljubljene so po vsem svetu, tudi v Evropi. Vse od Poljske, do Skandinavije in naprej do Nizozemske. Tudi na Otoku jih je vse več, kar priča o nadvse uporabni zasnovi in enostavnosti. Prav slednja je bistvenega pomena, a čeprav so na prvi pogled tovrstni objekti nadvse enostavni, vas interjer pogosto pusti brez besed. Predstavljamo vam tri lepotice, v katerih bi z velikim veseljem bivali.

Haus am Moor, Avstrija

V avstrijski zvezni državi Predarlska stoji čudovito delo arhitekturnega biroja Bernardo Bader Architects. Objekt je izdelan iz betona in lokalnega lesa – smreke, jelke in bresta, ki se izmenjavajo tako na zunaj kot tudi v interjerju. Za izdelavo so porabili 60 dreves, saj je bilo bistvo predvsem v čim bolj varčni uporabi lesa in posledično čim manjšem vplivu na okolje. Arhitekti so se za izhodišče pri oblikovanju naslonili na tradicionalne objekte v Bregenzu, tako je nastal enonadstropni objekt z dokaj enostavnim pravokotnim tlorisom.

Modern barn house, Nizozemska

V podeželskem Bruchemu so arhitekti studia Jade Architecten ustvarili čudovit sodobni skedenj. Nahaja se tik ob mirni podeželski cesti, na veliki parceli, obkroženi z zelenjem. Prav zato so arhitekti za izhodišče želeli ustvariti veliko zunanjega prostora, ki bi nudil zadosti zasebnosti. Ustvarili so dva enakovredna volumna in ju postavili ob zunanji stranici parcele ter s tem ustvarili intimen notranji vrt. Bivalni objekt se z velikimi steklenimi površinami, te merijo kar 22m, odpira proti vrtu. Fasada, ki meji na cesto je skorajda brez odprtin. Pri oblikovanju so arhitekti upoštevali lokalno tipografijo ter končni izdelek poimenovali kot moderni skedenj.

The barn, Avstralija

Na avstralskem podeželju, v okolici Brisbanea, najdete delo biroja Paul Uhlmann architects, sodobni skedenj, katerega stropi spominjajo na katedralo. Odprtine v slogu skedenjskih vrat, velikanske lesene površine v interjerju in na fasadi ter zaobljena kovinska streha že na prvi pogled dajo jasno vedeti, kaj je služilo kot oblikovalsko izhodišče. Arhitekti so oblikovali tloris, ki se zlije z zelenim okoliškim vrtom. Dostop je skozi velika drsna vrata, ki omogočajo dobro prezračevanje in nemoten prehod iz notranjosti na vrt.