Studio Detajl in celota se podpisuje pod sodoben interjer stanovanjske hiše v Ljubljani, ki si je prislužil tudi laskavo nagrado Big See Interior Design Award 2024. Osrednjo komunikacijo v objektu predstavlja stopnišče, umeščeno v središče bivalnega prostora, ki se dviguje vse do tretje etaže.

Stanovanjska hiša v prestolnici, ki se razteza na 190 m2, je dom kulturno raznolike družine, kar se odraža tudi v sodobnem interjerju. Osrednji element objekta je stopnišče, ki povezuje vse tri etaže hiše. Oblikovalci interjer studia Detajl in celota so zato prav posebno pozornost posvetili zasnovi stopniščne ograje, ki je postala okras osrednjega bivalnega dela. Hkrati pa tudi povezovalni element celotne hiše.

V pritličju objekta je prostoren bivalni prostor, ob njem pa so nanizani utility, predsoba in sanitarije. Po stopnicah se vzpnemo v naslednjo etažo, kjer sta dve otroški sobi, kabinet in fitnes, ki se lahko po potrebi spremeni tudi v sobo za goste. V zadnji etaži kraljuje velika spalnica z garderobno sobo in kopalnico ter izhodom na sončno teraso z masažnim bazenom.

V spalnici so garderobni del vizualno ločili z unikatno predelno steno iz kovinskih vertikalnih profilov, s čimer so dobili dovolj prostora tudi za kotiček za sedenje. Pa tudi sicer je v stanovanju velik poudarek na detajlih in izbiri materialov, ki so vse prej kot naključje. Z uporabo naravnih materialov so arhitekti želeli slediti vodilom trajnostnega oblikovanja. V interjer so tako umestili les, kamen, tudi kovino in steklo. Prevladuje naravna barvna paleta, ki poskrbi za domače in prijetno vzdušje doma.

Toplino doma pričara tudi uporaba teksturiranih front iz materialov, ki spominjajo na tkanino oziroma imajo posebno strukturo. Leseni elementi se ponašajo z rjavkasto-sivkastim odtenkom, ki se lepo sklada z izbrano barvno paleto. Eden izmed lastnikov je namreč kolumbijskega rodu, v ta namen pa so v interjer umestili tudi nekaj barv latinskega sveta, kot sta terracota in olivno zelena. Z nekaj kolumbijskimi dodatki so ambient naredili še bolj unikaten.

Posebne pozornosti je bilo deležno tudi oblikovanje omar in druge pohištvene opreme. Ta je skorajda v celoti izdelana po meri. Tloris pritličja je zasnovan kot odprt prostor s kuhinjo, jedilnico in dnevnim prostorom ter se prek steklenih vrat iz rjavega persona povezuje s predsobo. Omare so povečini skrite in segajo vse od stropa do tal, medtem ko so z igro različno debelih front dosegli učinek strukturiranosti in minimalističnega dizajna.

Keramika v kopalnicah je velikoformatna in imitira kamen ali prod. Ker so kopalnice manjših površin, so prostor vizualno povečali z uporabo drugačne keramike v tuš kabini, medtem ko so oba dela prostora ločili s stekleno predelno steno v črnih okvirjih.  

Za dodaten občutek topline so v prostor umestili kamin na bioetanol, ki je na kamnitem podestu pod stopniščem. Skrbno izbrana so tudi markantna svetila, ki vizualno zapolnijo volumen prostorov.

  • Ime projekta: Hiša v treh nadstropjih
  • Interjer: Detajl in celota, d. o. o.
  • Avtorja: Marjetka Lužovec Hrvatin in Mateja Lužovec
  • Lokacija: Ljubljana
  • Leto izvedbe: 2023
  • Uporabna površina: 190 m2

Fotografije: Blaž Zupančič