Pod besedo atrij razumemo velike, odprte in zastekljene prostore, ki se nahajajo v notranjosti interierjev. Veljajo za srce javnih zgradb, zato jih največkrat opazimo v bolnišnicah, nakupovalnih centrih in poslovnih prostorih. Kvaliteto bivanja in estetsko funkcijo pa z umestitvijo svetlega in zelenega atrija lahko prinesemo tudi v naš dom.

Več oblikovalske kreativnosti in narave, manj stresa

Umestitev atrija v naš osebni prostor pomeni neprecenljivo povezavo interierja z eksterierjem. Največja pridobitev je zagotovo večja količina naravne svetlobe, ki izboljša naše vsakodnevno počutje in delovanje. Prostor se optično poveča. Počutimo se, kot da smo del narave, zagotovljeno je boljše kroženje svežega zraka, prezračevanje notranjosti in s tem boljša kvaliteta notranjega zraka.

Ustrezna varnost in umestitev

Pri samem načrtovanju in umestitvi atrija moramo biti pozorni na lokacijo, kamor ga umeščamo. Rastlinam moramo zagotoviti nemoteno rast, zadostno količino svetlobe in vode, zato le tega ne lociramo v senčne predele stanovanja oziroma hiše. Poskrbeti moramo za ustrezno varnost in zastekljenost. Požarna varnost je pomemben vidik sodobnega oblikovanja atrija, prav zaradi kritik, da naj bi slabo zasnovan atrij omogočal hitrejšo širitev požara na objekt. Izvajalec, ki atrij postavlja, mora biti izkušen, projekt pa mora biti izpeljan kvalitetno.

Atrij tudi v spalnici, kopalnici in pod stopniščem

Atrije se najpogosteje umešča v največje, dnevno-bivalne prostore, saj tam preživimo največ časa. To še ne pomeni, da ga ne smemo umestiti drugam. Veliko ljudi se odloči atrij postaviti v spalni del. Zelena je namreč barva miru, blaži tesnobo in v splošnem pomirja. Spodbuja regeneracijo, rast, udobje, ter je še posebej blagodejna za naša pljuča, srce in cirkulacijski sistem. Spanec se v takem okolju izboljša. Moderne so tudi postavitve atrija v kopalnico, saj se zelenje povezuje z vodo, ter umestitve ob stopniščih, kjer nam vir naravne svetlobe zelo koristi.

Fotografije: Pinterest