Kranjska čebela, ki ji pravimo tudi kranjska sivka, je dobila ime po deželi Kranjski, v katero je spadalo tudi območje današnje Dolenjske. In ravno v dolenjskem mestecu Višnja gora, ki velja za rojstni kraj naše avtohtone čebele, so nedavno zasnovali sodoben park, kjer kraljujejo medovite rastline.

V Višnji Gori, ki letos praznuje 540-letnico mestnih pravic, so kranjski čebeli namenili posebno mesto v skupnosti in mestnem prostoru. “Mestno jedro je dolga leta bolj kot ne samevalo, s prestavitvijo stare šole na novo lokacijo pa je tu resnično zamrlo življenje,” pove župan mesta, Dušan Strnad. Prav stavbo stare šole bodo v prihodnjih letih preobrazili v poseben muzej, Hišo kranjske čebele. Ob njej že stoji posebno obeležje kranjski sivki, najbolj marljivi in krotki čebeli: veliko jekleno skulpturo na podstavku iz satovja je oblikoval Robert Kuhar.

K sodelovanju pa je mestna občina povabila tudi priznanega oblikovalca vrtov Tomaža Bavedža, ki je ob čebelnjaku, postavljenem za izobraževalne namene in opremljenem s panjskimi končnicami, ki so jih z motivi iz humoreske Kozlovska sodba poslikali učenci Osnovne šole Ivančna Gorica, uredil zgleden vrt medonosnih rastlin.

Vrt, v katerem kot glavni oblikovalski motiv vsekakor izstopa motiv satovja, se pohvali s kar tridesetimi vrstami trajnic, nasajenimi v visoke grede iz kortena, ter dvajsetimi vrstami samoniklega grmičevja in drevja, ki obraščajo vzpetino nad nad čebelnjakom. V vrtu pa najdemo tudi rastline, ki jih običajno ne videvamo v nasadih čebelarjev: vrbolistno hruško ali cvetoči bršljan, na primer. “Namen ureditve je bil predvsem izobraževalen: predstavili smo tiste rastline, ki s sajenjem v vrtove in krajino pomagajo čebelam,” pove oblikovalec.

Mestna občina Višnja Gora si prizadeva k temu, da bi kranjska čebela postala zaščitena vrsta. “Vsi se moramo zavedati njenega pomena in prepričan sem, da bo k temu pripomogel tudi ta projekt, ko bo v celoti dokončan,” še doda župan.

Oblikovanje vrta: Tomaž Bavdež

Fotografije: Jasna Marin

360° ogled

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA