Strokovnjaka z Eko sklada smo povprašali, kakšne so možnosti kreditiranja in nepovratnih sredstev, če se odločimo za nakup ogrevalnega sistema s toplotno črpalko.

Sončna energija se vsakodnevno skladišči povsod okoli nas – v zraku, zemlji in vodi – toda ta oblika toplotne energije je na nižjem temperaturnem nivoju, ki za ogrevanje ni uporaben. Toplotna črpalka pa skladiščeno sončno energijo izkoristi in jo dvigne na višji temperaturni nivo, da je uporabna za ogrevanje hiše oziroma sanitarne vode. 

Učinkovitost in cenovna ugodnost toplotne črpalke

Razmerje med električno energijo, ki jo toplotna črpalka za svoje delovanje uporablja, in toplotno energijo, ki jo proizvaja, imenujemo grelno število. Največji izkoristek izmed vseh sistemov ima toplotna črpalka voda-voda, ki iz kilovata električne energije proizvede 5 ali več kilovatov toplotne energije. Po izkoristku ji je takoj za petami črpalka sistema zemlja-voda.

Toplotna črpalka je prav zaradi visokega izkoristka cenovno ugodna varianta ogrevalnega sistema, energent pa je najcenejši ter hkrati obnovljiv in ekološko čist vir energije. 

Pridobivanje nepovratnih sredstev za nakup ogrevalnega sistema s toplotno črpalko

Vse informacije o kreditiranju in pridobivanju nepovratnih sredstev se obrnite na ekosklad.si oziroma na svetovalnice brezplačne svetovalnice ENSVET.