Januar je čas za kovanje načrtov, kako boste vrtnarili v prihodnje. Da bodo načrti bolj držali, pa jih podkrepite še z novoletnimi zaobljubami, ki vam bodo na vrtu pričarale zadovoljstvo ter prinesle izobilje plodov in pisanih cvetov.

Na vrtu so vedno možne izboljšave in v letošnjem letu jih lahko dosežete tudi z nekaterimi zaobljubami. Na primer, da zmanjšate količino uporabljene plastike, kupite biorazgradljive sadilne ločke in lesen kompostnik, prenehate z uporabo pesticidov in v vrtu pozdravite tudi divje živali. Morda si lahko, če delate od doma, letos košček vrta spremenite kar v pisarno in tako še več časa preživite v naravi. Svetujemo pa še naslednje: ne zastavite si ciljev, ki jih je težko doseči in nad katerimi boste obupali že čez 14 dni. Sklenite le eno ali dve vrtnarski zaobljubi in zadovoljstvo, ko ju boste uresničili, bo toliko večje.

Zmanjšajte uporabo plastike

Na vsakem vrtu je mogoče najti ogromno plastičnih materialov, od loncev in zalivalk do pladnjev za vzgajanje sadik in kompostnih košar. Veliko te plastike nekoč konča v naravi, kjer potrebuje 500 let, da se razgradi. Takole lahko na enostaven način plastiki naredite konec:

  • Kupite biorazgradljive sadilne posode iz naravnih materialov, kot so kokosova vlakna, bambus, lesni sekanci ali morske alge.
  • Plastične tablice za označevanje posajenih rastlin so morda praktične, vendar jih z lahkoto zamenjate za okolju prijaznejše. Bambusove tablice, skril ali pa enostavno uporabite lesene palčke od sladolednih lučk.
  • Če za privezovanje rastlin uporabljate plastično vrv, jo zmenjajte za naravno jutino ali konopljino. Sadje in zelenjavo namesto s plastično mrežo zaščitite s kovinsko, ki ima tudi daljšo življenjsko dobo.
Foto: Pixabay

Organsko vrtnarjenje

Obstaja veliko koristi organskega vrtnarjenja. Zaradi izogibanja pesticidov bo na primer pridelana hrana varnejša za zdravje in tudi širše okolje. Preklop na organske metode po navadi tudi poenostavi vrtnarjenje.

  • Za zatiranje škodljivcev uporabite bakrene ograjice okoli rastlin, da naravno odganjate polže.
  • Namesto razpršil s pesticidi poskusite z oljem neem, ki je biološko razgradljivo in nestrupeno za hišne ljubljenčke, ptice, ribe in druge prostoživeče živali. Učinkovito je proti pogostim škodljivcem, poleg tega pa je tudi naravni fungicid za boj proti plesni in drugim glivičnim okužbam na rastlinah.
Foto: Pixabay

Investirajte v zbiralnik deževnice

Pravilno in redno zalivanje je ključno, da posajene rastline na vrtu dobro uspevajo. Za zalivanje pa ni treba uporabljati pitne vode, povsem dobra je deževnica, ki jo v prihodnjih mesecih lahko zberete ogromno. Če imate radi estetsko urejen vrt, si omislite kakšnega od dizajnerskih zbiralnikov.

Pozdravite prostoživeče živali

Populacija ježev, vrabcev in ptic pevk je v nekaterih delih sveta že v nevarnem upadanju, vrtovi pa lahko tem živalim nudijo tisto zatočišče, ki bo poskrbelo tudi za porast njihovega števila. Povečanje biodiverzitete je precej enostavna naloga in ne bo prav nič okrnila vašega vrta, nasprotno, še obogatila ga bo. Poskusite z naslednjimi koraki:

  • Živa meja, polna cvetočih rastlin in grmovnic, zagotavlja hrano za metulje in čebele, pa tudi semena in prepotrebno zavetje za ptice in male sesalce.
  • Ribniki in vodni objekti so popoln habitat za ogromno različnih vrst živali, od žab in tritonov do vrtnih ptic.
  • Lesne kopice, kompost in obrezki lahko služijo kot mesta za življenje majhnih živali, čmrljev in črvov.
  • Vzpenjavke na ograjah ali stenah so gnezdišča in prenočišča za ptice. Izberite rastline s cvetovi, bogatimi z nektarjem.
Foto: Unsplash

Začnite kompostirati

Če še ne kompostirate, naj bo to v letošnjem letu vaša prioriteta. Kompost je neprecenljiv za zdrav vrt, saj pospešuje naravno recikliranje hranilnih snovi, prav tako pa nudi prostoživečim živalim prepotrebno zavetje v zimskih mesecih. Izogibajte se plastičnim posodam za kompost in raje kupite lesen kompostnik s certifikatom FSC.

Foto: Pixabay

Zmanjšajte površine, zasajene s travo

Čeprav je trava atraktivna na pogled, zahteva veliko vzdrževanja, po nekaterih izračunih pa za zalivanje zelenice porabite celo dva- do trikrat več vode kot za mešan vrt, hkrati pa trave izrinjajo avtohtone rastline in habitat prostoživečih živali. Če del zelenice zamenjate z grmičevjem in trajnicami, boste manj časa porabili za košnjo, zalivanje in gnojenje. Brez večjih težav travo zmanjšate na območjih, kjer že tako ali tako slabše uspeva, na primer na senčnatih mestih pod drevesi in povsod tam, kjer je težje kositi (strmine, bregovi).

Foto: Unsplash

Vrt dobrega počutja

Vsi vemo, da ima vrt pozitiven učinek na duševno in fizično zdravje ter da prinaša koristi v vseh letnih časih. V vrtu dobrega počutja posvetite posebno pozornost naslednjemu:

  • Vonj. V vrt vključite dišeče rastline. Hijacinta, magnolija, sladki grah in glicinija proizvajajo močan, opojen vonj.
  • Trajnost. Vrtnarstvo vam bo v še večje zadovoljstvo, če boste vanj vložili svojo ustvarjalnost. Namesto da kupujete, raje izdelajte. Lotite se majhnih naredi-sam projektov, začenši s ptičjo hišico.
  • Senzorna stimulacija. Zvok kapljanja vode iz fontane ali nežno zavijanje vetra mimo visečih zvončkov bosta poskrbela za pomirjujoč hrup v ozadju.
  • Udobje. Postavite klop na svoje najljubše mesto na vrtu. Udobno se namestite in uživajte v lepotah svojega vrta.  
Foto: Pixabay