Pisarne Microsoft: iz digitalnega okolja v fizični svet

Podjetje Microsoft je za svojo slovensko izpostavo potrebovalo privlačne delovne prostore, ki bodo ne le krepili prepoznavnost blagovne znamke, pač pa bodo za zaposlene in obiskovalce pomenili sodobno in vključujoče, pa tudi premišljeno in 'kul' okolje. Za nalogo so izbrali prave arhitekte: biro Superform je njihova izhodišča interpretiral na udaren, provokativen, pa tudi ikoničen in navdihujoč način.

0

Pisarne v ljubljanski Kristalni palači so že same po sebi enkratne: s panoramskim razgledom na Ljubljano, z osupljivim naravnim osončenjem in z odprtim tlorisom. A kar 506 m2 prostora je bilo potrebno urediti in vanj umestiti številne pisarne, konferenčne sobe, sprejemni pult, čajno kuhinjo, večnamenski delovni prostor in servise.

Oblikovalski jezik Microsoft Fluent Design System

Arhitekti so svoj navdih iskali v Microsoftovem sistemu “Fluent Design”: v digitalnem oblikovalskem jeziku za vse naprave in platforme, ki delujejo v operacijskem sistemu Windows 10. Sistem odlikuje minimalistična osnova, nadgrajena z elementi svetlobe, gibanja, globine in prosojnosti. “Ko je oblikovanje intuitivno, se ljudje lahkotno premikajo naprej. Sistem jih razume in predvideva njihovo obnašanje, izkušnje pa se prilagodijo njihovim potrebam, namenu in kontekstu,” oblikovalski jezik v nekaj stavkih opišejo na Microsoftu. Seveda je govora o digitalni navigaciji, ki uporabnika pripelje do želenih računalniških operacij preko preprostega in intuitivnega uporabniškega vmesnika. Arhitekti pa so ista izhodišča skoraj dobesedno prenesli v oblikovanje pisarne in ustvarili lahko berljiv, intuitiven in hkrati izkustveno bogat prostor, po katerem se z lahkoto premikamo tudi, ko vanj vstopimo prvič.

Tako nas ob vhodu pozdravi sferična sprejemna miza, ki v sicer pravokotnem prostoru ustvari center, okoli katerega se gibljemo. Lijakast hodnik nas nato popelje do želenega cilja – pisarn, konferenčnih sob, predavalnice ipd., ki se nam odpirajo skozi grafično obdelana okna (‘windows’). Naš končni cilj pa je med gibanjem po veliki pisarni vedno na vidiku: še ena lesena sfera, skozi katero proseva močna dnevna svetloba. V njej se nahaja razkošna čajna kuhinja, stičišče vseh zaposlenih. Tudi ta deluje kot centralna točka prostorne dnevne sobe, ki omogoča bolj sproščeno obliko dela z neoviranim razgledom na Ljubljano.

Da pa je raziskovanje pisarn še bolj zanimivo, pa so arhitekti prostoru dodali še 2D elemente – stene interierja, oblečene v privlačne stenske obloge, pa v nalepke z motivom zemljevida Ljubljane, oziroma v perforirane panele, ki absorbirajo zvok in v prostor vnašajo zanimivo dinamiko. Njihovi enkrat robustni, drugič elegantni materiali pa skupaj tvorijo usklajeno kompozicijo.

Notranja oprema je za svojo inovativnost prejela nagrado BigSee Interior design Award 2019.

Arhitektura: Superform (Marjan Poboljšaj, Anton Žižek, Špela Gliha, Jure Uranič)

Fotografije: Miran Kambič

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *