V Orleku, kjer rada zapiha burja, se narava in arhitektura prepletata v harmonično celoto. Tam stoji edinstven dom, ki je plod ustvarjalnosti arhitekturnega para. Objekt, v katerem ni klasičnih garderobnih omar, je poseben tudi zato, ker z arhitekturnimi elementi odseva značilnosti lokalnega okolja.

Kamen in opeka sta tradicionalna gradbena materiala na Krasu, kljub temu pa sta se arhitekta Maša Cotič in Sergej Mostnar iz Arhitekturnice odločila, da bo domovanje njune družine zasnovano pretežno iz lesa. »Odločila sva se za leseno montažno hišo, tako zaradi hitrosti gradnje kot tudi prilagodljivosti. Ker se je hiša gradila spomladi, ko je vreme velikokrat nepredvidljivo, je bilo za naju ključno, da najdeva izvajalca, ki ponuja montažo zaprtih sten, da sta tako izolacija kot tudi osnovna konstrukcija od vsega začetka zaščiteni pred zunanjimi vplivi. Prav podjetje Marles hiše ponuja to rešitev, zato sva se odločila zanje,« poudarjata Maša in Sergej.

Arhitektoma je bilo všeč tudi to, da sta pri podjetju Marles hiše vseskozi komunicirala z istim svetovalcem. »Dragoceno je imeti eno osebo, na katero se lahko obrneš skozi celoten proces načrtovanja gradnje in izvedbe. Tako nama ni bilo treba vedno na novo nekomu razlagati isto zgodbo, s čimer sva prihranila dragoceni čas,« poudarjata Maša in Sergej.

Kroženje in plezanje po steni

Montažna lesena hiša, ki sta jo arhitekta skrbno zasnovala, je bila načrtovana z upoštevanjem posebnosti širšega prostora in lokalnega okolja, prav tako sta upoštevala razgibanost terena in zlasti pomislila na potrebe družine. »Mama je v spodnjem delu, ki je ločen s posebnim vhodom, mi pa smo v nadstropju. Zato zasnova hiše temelji na dveh zamaknjenih volumnih, ki hiši podarjata razgiban videz in hkrati ustvarjata različne ambiente,« pripovedujeta Maša in Sergej, ki med posebnostmi hiše izpostavita dvovišinski dnevni prostor, velike razpone v bivalnem delu in možnost, da v hiši krožijo, saj so vsi prostori povezani med seboj.

Objekt je z razgibanostjo in velikim volumnom pridobil tudi medetažnost: iz dnevne sobe se prek stopnic povzpnemo pol nadstropja višje, v predel, kjer so velika otroška soba za sinova, družinska kopalnica in spalnica. V tem nivoju je tudi plezalna stena, za katero so se dogovorili z izvajalcem v fazi izgradnje. »Pri Marles hišah so ojačali to steno, da omogoča plezanje, tako da je to še en lep dodatek, ki so ga naknadno izvedli za nas,« se hvaležno spominjata lastnika hiše.

V hiši se odraža individualnost lastnikov

Tadej Gosak, direktor podjetja Marles hiše, poudarja, da je dom mlade družine v Orleku na Krasu zgled izvrstnega sodelovanja z lastnikoma. »V tem primeru je posebnost ta, da sta Maša in Sergej arhitekta in sta sama narisala svojo hišo. Razgiban objekt odraža njuno individualnost in je kot takšen unikat. S tem smo pri Marles hišah, kjer odlično sodelujemo tako z našimi notranjimi kot tudi zunanjimi arhitekti, pokazali dodatno prilagodljivost.«

Pri načrtovanju opreme sta se arhitekta spoprijateljila z zelo hvaležnim materialom ‒ vezano ploščo. Iz nje so po meri izdelani kuhinjski in kopalniški elementi, ki so estetski in zelo preprosti za vzdrževanje.

Zanimivost hiše je tudi ta, da v njej ni klasičnih garderobnih omar. Že ob vhodu, nato pa še ob plezalni steni ter v spalnici so namreč tekstilne zavese tiste, ki so nadomestile fronte omar in tako prinesle v dom prijetno osvežitev.

Pol leta do vselitve

Lastnika sta prvo lopato za gradnjo zasadila v tla februarja, že avgusta pa se je družina preselila v novo hišo. »Ena od bistvenih prednosti montažne gradnje je hitrost izvedbe. Vsi elementi so proizvedeni v kontroliranem okolju v naših proizvodnih halah. Tam proizvedemo stene, strope, strehe in strešne elemente, ki jim dodamo stavbno pohištvo, fasadne obloge, inštalacijsko ravnino, torej vse, kar je potrebno, da je dela na gradbišču čim manj. Takoj ko lastniki hiše postavijo temeljno ploščo in je ta primerno suha, pripeljemo predpripravljene elemente na gradbišče in jih sestavimo,« našteva Tadej Gosak.

Da dosežejo takšno hitrost gradnje, je pogoj dobra komunikacija z lastniki hiše, pa tudi dobra in izdelana idejna zasnova in načrt stavbe.

Maša in Sergej sta spoznala, da ima montažna gradnja še eno prednost pred klasično, zidano gradnjo. »Ugotovila sva, da smo v primerjavi z zidano gradnjo z manjšo debelino montažnih sten pridobili dodatno kvadraturo prostorov, dodaten volumen. Tudi to je ena od točk, ki govori v prid montažni gradnji.«

Značilnosti kraške arhitekture

Pri snovanju hiše sta arhitekta v hišo vnesla tradicionalne kraške značilnosti na sodoben način. Hiša ima betonski zid, ki odseva del kraške identitete. Prav tako so v arhitekturo vključili jerte in polkna ali škure, ki so tipičen element Krasa in so bili za arhitekta pomemben dodatek.

Zanimalo nas je, kako montažna hiša kljubuje tipičnim kraškim vremenskim nevšečnostim, kot sta močan veter in poletna vročina. Tadej Gosak je ob tem poudaril, da v Marles hišah že več kot 80 let gradijo lesene montažne hiše. »In naši objekti so načrtovani na način, da dobro kljubujejo najzahtevnejšim naravnim pojavom, kot so močan veter, potresi, poplave in požari. To dosežemo tako, da skrbno proučimo vse konstrukcijske materiale in povezave med njimi. Naši materiali so izbrani, certificirani in preračunani točno na tip hiše, ki ga postavljamo. Tudi s pregrevanjem ni težav, saj je debelina stene takšna, da omogoča primerne fazne zamike in je hiša popolnoma odporna tako proti pregrevanju kot proti hladnim vremenskim razmeram.«

Visoke grede in vrt z dišavnicami

Ne le hišo, temveč tudi vrt zaznamuje dinamičnost. V spodnjem delu, kjer prebiva Mašina mama, prevladujejo visoke grede, polne zelenjave, medtem ko je v zgornjem delu, kjer biva mlada družina, hiša obogatena s čudovito teraso, ki se elegantno prepleta z okrasnim vrtom. »Od vsega začetka sva imela vizijo ustvariti sredozemski vrt z obiljem dišavnic, ki ne zahtevajo veliko vzdrževanja,« pove Sergej, ki je bil glavni oblikovalec okrasnega vrta. Okoli rastlin so tla prekrita z lomljencem, ki pomaga ohranjati vlago v tleh.

Kamen ima na tem kraškem vrtu pomembno vlogo, saj je bil uporabljen za estetsko ograditev parcele. Stojan Husu, ustvarjalec kamnito-železobetonskega zidu, deli svoje izkušnje: »V zid je vgrajenih približno 15 kubičnih metrov različnih vrst kamna. Na prošnjo lastnikov sem zgradil tudi majhno klop, ki bo ponujala prijetno zatočišče pod orehom v vročih poletnih dneh,« pojasnjuje s strastjo do kraškega kamna in dela v naravi.

Prelepa hiša z vrtom, ki ga krasi tudi ladijski zabojnik, v katerem bo kmalu savna, tako tvori harmonično vez z okoljem in ponuja stanovalcem privlačno okolje za dinamično sobivanje treh generacij.

Fotografije: Simedia.si, Jasna Marin


Pridružite se Marlesu na Dnevu odprtih vrat v Sežani, kjer vam bodo razkrili čarobnost inovativne hiše ORLEK. Dan odprtih vrat bo potekal v soboto, 16. decembra, med 10. in 14. uro. 

Na dnevu odprtih vrat bodo na voljo Marlesovi strokovnjaki, tako prodajniki kot arhitekti, ki bodo svetovali vsem, ki nameravate graditi svoj dom po najsodobnejših trajnostnih smernicah skoraj nič-energijske gradnje in konceptu Marles Zero Energy Home, v okviru katerega lahko vsaka hiša postane popolnoma energetsko neodvisna in v celoti samozadostna. Prisotni bodo tudi izkušeni strokovnjaki s področja ogrevanja in prezračevanja, ki vam bodo predstavili najnovejše trende v energetski oskrbi vašega doma.

Prijave zbirajo do 15. 12. na info@marles.com.

Sponzorirana objava