Poleti v oknih hiše odseva zelenje; pozimi, ko hiša skoraj izgine pod snežno odejo, pa se skladno vklopi v okoliško hribovje. Tokrat smo obiskali podeželski dom, ki je izpolnitev vseh sanj zakonskega para v najlepših letih.

Par se je iz bloka želel čimprej preseliti na podeželje, v domače kraje, ob izvir reke Krke. Ob gozdovih in travnikih sta našla idealno parcelo s pogledom na atraktivno pokrajino Suhe krajine in si tam zasnovala dom, v katerem bosta lahko živela, delala, se sproščala, uživala, ter najpomembneje – gostila vnuke in sorodnike, ki k njima pridejo na krajši oddih ali daljše počitnice.

Najbolj sta si želela vrnitve v naravo, kjer ob jutrih lahko uzreta kakšno srno, popoldne pa jima ob hiši družbo dela neutrudni sokol. Hkrati pa sta bila odločena, da si bosta postavila nadvse sodobno hišo, opremljeno z najnovejšo tehnologijo, enonivojsko, odprto in povezano ter dovolj veliko, da lahko pri njih brez težav prespijo vsi njuni številni obiskovalci. Tak koncept bivanja, podprtega z referenčnimi primeri, sta razložila Marlesovemu arhitektu Mihi Miholiču, ki jima je izrisal sanjsko hišo. “Znal je poslušati, takoj je zaslutil, kaj hočeva,” pove zadovoljna lastnica. “Res je dober občutek, ko ob pogledu na načrt rečeš: ‘To je to!'”

Naravna svetloba in enkratni pogledi

Vsi prostori para, skupaj s spalnico in kopalnico, so zasnovani v enem nivoju. Osrednji bivalni prostor, odprt do slemena strehe, v sebi združuje dnevno sobo, jedilnico in kuhinjo. Hišo jima je pomagal opremiti biro Arhideja. “Tako lep načrt hiše sva imela in nisva želela vsega pokvariti z neustrezno opremo,” pove par. “Zato sva se odločila, da opremljanje prepustiva profesionalcem. Z Irmino in Petrom Klenovškom iz podjetja Arhideja smo se zelo hitro uskladili. Omenila sva jima najine želje, ki sta jih skrbno vnesla v idejno zasnovo. Pred izvedbo sta nama celoten projekt notranje ureditve tako nazorno predstavila, da sva z vizualizacijo dobila popolno predstavo o predvidenem ambientu,” povesta lastnika.

V sredico pritličja je umeščen večji kamin, ki predstavlja srčiko doma. Okoli so nanizani vsi bivanjski ambienti: dnevni kotiček, obložen z dekorativnim kamnom; jedilnica, poudarjena z oblikovno dovršenima mizo in svetilom; ter kuhinja, ki se z delovnim otokom povezuje z ostalimi kotički. Po samonosnih stopnicah se povzpnemo še v nadstropje, kjer lahko iz galerije ponovno zaobjamemo celoten ambient, ki se skozi velike zasteklitve podaljša tudi na vrt.

V podjetju Arhideja o oblikovanju interierja povedo: “Pritličje je namenjeno bivanju za dva, ki jima življenje ne pomeni samo hitenja in pomembnih dogodkov. Zanju bivanje v osrčju narave prinaša radost in uživanje v vsakodnevnih ritualih. Obred razkošnega zajtrka ali poznega kosila za masivno hrastovo mizo. Meditacijo v kopeli prostostoječe kadi ob svečah in kozarcu vina. Ali pa večerno lenarjenje na udobni sedežni garnituri ob pogledu na prasketanje ognja – to je za njiju osnovna poanta bivanja.”

V nadstropju so umeščeni prostori za goste: lastnika sta hotela, da bi imeli gostje zagotovljeno kar največjo mero intime, zato sta vanj umestila spalnico, kopalnico, TV sobo ter kotiček s prijetnim gnezdom za branje in počivanje.

Montažna hiša iz naravnih materialov

Konstrukcija hiše je montažna, lesena. Za izvedbo je poskrbelo podjetje Marles. “Z njihovimi  komercialisti smo postali malodane prijatelji. Zaupala sva jim in to veliko šteje. Ko smo imeli izdelan predračun, smo še veliko popravljali, pa nikoli nisva imela občutka, da zahtevava preveč. Res lep in profesionalen odnos,” povesta lastnika hiše, ki sta bila navdušena nad izvedbo brez zapletov. “Najbolje je vzeti hišo na ključ, saj potem ni težav z iskanjem izvajalcev in z izgovarjanjem, da je za napake kriv kdo drug.”

V hišo sta vgradila kompaktno toplotno črpalko Nilan Compact P Cooling, ki hkrati skrbi za ogrevanje hiše preko talnega sistema, ogrevanje sanitarne vode, aktivno prezračevanje z rekuperacijo, po potrebi pa tudi za hlajenje. Tako sta z eno varčno napravo pokrila prav vse tehnološke aspekte svoje skoraj nič-energijske hiše.

Samooskrbni vrt

Zakonca sta ob selitvi najbolj vesela vrta in pri pridelavi povrtnin stremita k samooskrbi. V kratkem pa nameravata razširiti tudi sadovnjak. Prosti čas najraje preživita na prostem, na teraso pa z veseljem povabita tudi prijatelje in sosede, s katerimi se podružita ob kavi ali dobri hrani.

“Včasih sva veliko potovala, zdaj pa tako uživava doma, da se kar težko kam odpraviva,” povesta. Odkar sta se preselila v hišo, imata ogromno obiskov. Vnuka prideta čez vikend ali na počitnice. Končno lahko tudi sorodnikom iz Kanade, ki zelo radi obiščejo Slovenijo, ponudita prenočišče – in to na več kot hotelskem nivoju.

Izvajalec: Marles hiše Maribor, d. o. o.

Arhitektura: Miha Miholič / Marles hiše Maribor, d. o. o.

Interier: Arhideja

Fotografije: Marles hiše Maribor, d. o. o.

Sponzorirana vsebina