Sedežna garnitura je ključni element dnevnega prostora. Po napornem dnevu ponuja prostor za oddih in počitek ob gledanju televizije, branju ali zgolj klepetu z družinskimi člani. Ko ste pogreznjeni v njeno oblazinjeno udobje, se vam življenje takoj zdi lepše. Zato nasvet: ko kupujete kavč, naj bo to skrbno pretehtana naložba, kajti le kakovosten vam bo zagotavljal zadovoljstvo ob posedanju.

Kako izbrati pravo sedežno garnituro?

Sedežne garniture so eden tistih kosov pohištva, ki zahtevajo razmislek o tem, kakšne vrste vzmetenja, materiali, oblika in barva najbolj ustrezajo vašim željam in življenjskemu slogu. Katera je prava, da vam prinese največ udobja? Morda bo to dvosed, trosed ali razkošna kotna garnitura v prostorih z več kvadrati? Na uporabnost in vzdržljivost sedežne garniture zagotovo vpliva naslednje:

  • Postavitev in oblika

Prvi korak je razmislek o prostorskih zmožnostih dnevne sobe. Temu sledi postavitev, določanje velikosti in oblike. Glede na prostorske kapacitete lahko izberete kotne sedežne garniture oziroma garniture v obliki črke L ali U. Pri tem je ključno, da izberete tisto, ki omogoča dovolj prostora za sedenje in prehod med pohištvenimi elementi.

  • Materiali in barve

Posebno pozornost posvetite razmisleku o materialih, ki vam najbolj ustrezajo, ter barvah, ki se skladajo s preostalim pohištvom in opremo.

Kakovostne sedežne garniture odlikujejo obstojni materiali, ki so hkrati preprosti za vzdrževanje. Usnjene sedežne garniture so vsekakor ena boljših izbir, saj izpolnjujejo vse omenjene pogoje. So vzdržljive, mehke na otip in preproste za vzdrževanje. Med najbolj vzdržljive materiale vrhnjega dela sedežnih garnitur spadata še platno in bombaž, priporočljiva so tudi mikrovlakna. Tudi sedežne garniture iz tkanin so preproste za čiščenje, s svojo mehkostjo pa med sedenjem ponujajo prilagodljivost in udobje.

Pa barve? Če so stene vaše dnevne sobe vpadljivih barvnih ali pisanih odtenkov, izberite kavč v nevtralnih, nežnejših barvah – s svetlimi in naravnimi odtenki težko zgrešite. Za dnevne prostore svetlejših sten pa izberite sedežne garniture v nekoliko bolj igrivih in pisanih barvah.

Funkcije, ki jih ne smete spregledati

Sedežne garniture so danes visoko tehnološki izdelek – niso namenjene le sedenju ali ležanju, ampak so pogosto opremljene s številnimi dodatnimi funkcijami. Bodisi ponujajo možnost dodatnega ležišča, predale za shranjevanje, polnilno postajo za mobilni telefon ali funkcijo “relax” – ja, kavč zmore veliko več, kot le biti lep na pogled, in prav vse dodatne funkcije sedežnih garnitur so lahko zelo dobrodošle:

  • Klasika med dodatnimi funkcijami je posteljna funkcija. Odvisno od modela se funkcijska zofa pri tem nagne nazaj, izvleče naprej ali s sedežnim izvlekom razširi za eno širino – vaše individualne potrebe in prostorske danosti odločajo, katera različica v katerem materialu in velikosti je prava za vas. Če je vaš kavč poleg tega opremljen še s prostorom za shranjevanje, lahko posteljnina in druge reči, ki jih ne potrebujete vsak dan, izginejo v notranjost kavča.
  • Za maksimalno udobje poskrbijo lastnosti, kot je pri zofi funkcija “relax”, ki v celoti izpolni, kar obljublja! Pri zofi “relax” se namreč naslon za hrbet nagne rahlo nazaj, obenem pa se opora za noge dvigne na prijetno višino – s tem vas iz sedečega položaja dvigne v na pol ležeč položaj za branje ali gledanje televizije. Nadaljnje možnosti opreme za zofo s funkcijo “relax” so nastavitev naslona za hrbet in globine sedeža ter možnost vstavitve opor za glavo. In če pri vas med filmom ne smejo manjkati prigrizki in napitki, bo najbolje, da si poiščete zofo “relax”, kjer se naslon za hrbet nagne naprej in pri tem razkrije mizico.
  • Velika dodana vrednost so tudi visokotehnološke funkcije, kot so integrirane vtičnice, USB-priključki, polnilne postaje za mobitel in – nenazadnje – gretje sedeža. To vas bo grelo v hladnih dneh in vam pri tem pomagalo v celoti sprostiti telo in duha.

Preprosto vzdrževanje

Da bo vaša sedežna garnitura tudi po več letih uporabe takšna kot prvi dan, je nenazadnje pomembno tudi redno vzdrževanje. Osnovno čiščenje je sestavljeno iz enkrat tedenskega sesanja z oblazinjenimi šobami ter brisanja z mehko, rahlo vlažno krpo in destilirano vodo. Če ste jo s čim umazali, je pomembno, da ta del očistite, ko je madež še svež, pri čiščenju se izogibajte pretiranemu drgnjenju, da s tem ne poškodujete tkanine.

Sicer pa različni materiali poleg osnovne zgoraj opisane nege zahtevajo tudi posebno vzdrževanje sedežnih garnitur:

  • Pri čiščenju usnjenih garnitur ne uporabljajte razredčil, terpentina ali drugih sredstev, ki bi utegnili poškodovati usnje. Priporočamo uporabo mehke usnjene krpe (jelenova koža), navlažene z raztopino blagega pralnega sredstva za občutljivo perilo. Madeža ne drgnite, temveč ga le obrišite s suho krpo in pustite, da se posuši.
  • Prah in netopne nečistoče na tekstilnih prevlekah odstranite s pomočjo sesalnika in priložene krtače. Čiščenja se lotite neagresivno in z blagim sesanjem ali s krtačo nežno drgnite mesto madeža. Madeže v tekoči obliki pa najprej osušite z bombažno krpo, da ta vpije madeže. Nato na svežo in suho krpo nanesite čistilno raztopino, ki bo v kombinaciji z drgnjenjem odstranila madež. Poskrbite, da bodo s površine odstranjeni vsi sledovi čistila, in pustite, da se površina posuši.
  • Kavč iz mikrovlaken očistite tako, da čistilno gobico navlažite z blagim milom ali čistilom za preproge in nato z navlaženo krpo obrišite površino. Tu lahko mesto madeža tudi nežno skrtačite. Postopek je priporočljivo izvesti hitro, saj s tem preprečite nastanek trdovratnejših madežev, ki jih je težje odstraniti.
  • V velur oblečene garniture pa pri pojavu madeža z gobo, ki ste jo navlažili z gazirano mineralno vodo, rahlo podrgnite. Površino ščetkajte z mehko krtačo v smeri vlaken.

Vse za udobje dnevne sobe

Zdaj ko veste, kako pravilno izbrati sedežno garnituro, kakšne funkcije naj ima in kako jo vzdrževati, je čas za akcijo. V Lesnini boste našli vse, kar potrebujete za udobje vaše dnevne sobe, poleg kakovostne sedežne garniture si lahko izberete še dekorativni tekstil, na primer okrasne vzglavnike, prevleke za okrasne blazine, odeje, sedežne blazine ter prevleke za kavče in trosede. V njihovo trgovino lahko pokukate >>> tukaj

Sponzorirana objava