V bližini mestnega središča Ljubljane, v eni od večstanovanjskih stavb postmodernistične soseske, se nahaja stanovanje, čigar prenova je omogočila tako prostorsko kot oblikovno svobodo. Delo arhitekturnega studia Arhitektura, d. o. o., pa ne navdušuje le zaradi svetlobe in premišljenega izbora posameznih pohištvenih kosov, temveč z oblikovanjem, ki zagotavlja optimalno izrabo prostora in se v celoti prilagaja potrebam lastnika.

Bivanjske potrebe se skozi desetletja spreminjajo, a s premišljeno prenovo je mogoče tudi stara stanovanja s posodobljenimi tlorisi in opremo pripraviti na izzive sodobnega časa. V eni od večstanovanjskih sosesk, ki so po koncu druge svetovne vojne zrasle v Ljubljani, je tako nastalo svetovljansko stanovanje, ki lepo odseva značaj lastnika.

Ta je prenovo zaupal arhitekturnemu studiu Arhitektura, d. o. o., ki je prostor očistil nepotrebnih predelnih sten, saj stanovanje zaradi le dveh nosilnih sten omogoča precej svobodno razporeditev bivalnega programa. Prej s prostori razčlenjeno stanovanje je tako zadihalo, z rušenjem nenosilnih sten pa se je oblikoval odprt prostor, ki omogoča tudi optimalno naravno osvetlitev.

Stanovanje ima veliko steklenih površin, a je orientirano proti severu. Da bi zagotovili kar največ naravne svetlobe, so arhitekti odstranili parapet in na njegovo mesto vgradili zastekljeno površino, ki meji na bujno zasaditev, lično razpostavljeno po »zimskem vrtu«.

V tlorisu povezani dnevna soba in kuhinja lepo odražata naravo lastnika, ki rad uživa v odlični kulinariki in umetnosti. Poleg tega je velik ljubitelj potovanj, zato imajo prav posebno mesto v stanovanju lokalni izdelki, ki jih je prinesel iz najrazličnejših držav po svetu. Ogromno mu pomeni tudi glasba, kar je razvidno iz zbirke starih vinilnih plošč in gramofona ter kitare.

Tla v stanovanju prekriva mikrocement, ki je dokaj odporen na obrabo, hkrati pa v stanovanje vnaša občutek lahkotnosti. Posamezni pohištveni elementi so izdelani iz jesenovega lesa, ki se lepo zlije s prostorom.

Bistvo pohištva v tem stanovanju je, da služi svoji funkciji, pri tem pa pusti spominkom in posameznim dizajnerskim kosom, da pridejo do izraza, kot sta Hayeva SLIT miza in stol C2210, ki sta delo arhitekturnega studia. Betonski tlak in leseno pohištvo lepo dopolnjujejo različna kiparska dela, pod katere se podpisuje keramični studio New Objects.

Fotografije: Miran Kambič