1. september bo za otroke, ki bodo prvič prestopili šolski prag, prav poseben dan. Sodeč po statistiki bo letos v prvi razred osnovnih šol vstopila druga najštevilčnejša generacija otrok v času po slovenski osamosvojitvi, ko je bilo rojenih kar 21.947 otrok. Vstop v šolo je pomemben mejnik v odraščanju otroka. Da mu bo le-ta ostal v lepem spominu, se nanj pravočasno pripravimo. Poleg skupnega nakupovanja učbenikov, zvezkov in šolskih potrebščin, pripravimo na spremembo vsakdanjika tudi otrokovo sobico.

Povezovanje različnih aktivnosti v prostoru – učenje, sprostitev in spanje

Z vstopom v šolo se funkcija otroške sobe poleg spanja, igre in shranjevanja garderobe razširi še na področje učenja in shranjevanja šolskih potrebščin ter na različne prostočasne dejavnosti.

Otroško sobo moramo prilagoditi malce drugačnemu dnevnemu ritmu, ki nastopi z vstopom v šolo. Priljubljeni otroški predmeti in igrače naj bodo za tiste, ki gredo prvič v šolo, še vedno sestavni del sobe. Prav pa je, da v sobi za bodočega šolarja uredimo delovni kotiček, kamor namestimo pisalno mizo, stol in prostor za odlaganje knjig.

Ko izbiramo pisalno mizo je priporočljivo kupiti malce večjo mizo, da bo šolar lahko nemoteno uporabljal več knjig in zvezkov hkrati. Če otroci v prvih razredih potrebujejo več prostora za risanje in risalni pribor, pa ga v višjih razredih potrebujejo več za računalnik, tablico in druge pripomočke. Pisalno mizo najlaže prilagodimo rasti in razvoju otrok, če izberemo tako s kovinskimi nogami, ki jih lahko nastavimo po višini. Pisalna miza mora imeti tudi predale za shranjevanje različnih predmetov, v nasprotnem primeru moramo pod njo namestiti predalnik na kolesih. Dodamo lahko še elemente za namestitev računalnika in držala za kable.

Poleg prostorne mize je drugi najpomembnejši element v sobi šolarja ergonomsko oblikovan stol. Pomembno je izbrati kakovosten stol z možnostjo prilagoditve višine in nagiba, ki se prilega velikosti otroka in pisalni mizi. Stol naj omogoča udobno sedenje, ki je prijazno do hrbtenice, saj otroci velik del dneva presedijo. Poleg mize in stola moramo namestiti še police ali omaro s policami, kamor bo šolar lahko spravil številne knjige in šolske potrebščine.

Dobra razsvetljava

Dobra osvetlitev šolarjeve sobe je zelo pomembna. Osnova, po kateri se odločamo za pravilno postavitev pisalne mize, naj bo naravna svetloba. Če je le mogoče, postavimo pisalno mizo pod okno, da je delovna površina osvetljena s sprednje in leve strani, če je otrok desničar ali z desne strani, če je otrok levičar. Tak položaj je boljši tudi zaradi dela z računalnikom, saj neposredna svetloba otežuje delo z njim. Vsekakor moramo pisalno mizo opremiti tudi z namizno svetilko, ki bo omogočala kakovostno umetno osvetlitev. S stoječimi ali stenskimi svetilkami naj bodo razsvetljeni tudi drugi deli sobe – igralni kotiček, garderoba in spalni del, kjer je mesto za nočno lučko. Stropna svetilka bo poskrbela za celovito osvetlitev prostora. Izbira svetil za otroke je velika in lahko se odločimo za zanimivo oblikovana svetila ter pisane in vesele vzorce, ki prostor popestrijo z otrokovimi najljubšimi motivi.

Barve in dekoracija

Otrokovo sobo lahko pred začetkom novega šolskega leta prebelimo in osvežimo s svetlejšimi, nežnejšimi in toplejšimi barvami. Kombiniramo jih lahko tudi z močnejšimi, vendar bodimo pri izbiri pazljivi, saj je soba namenjena tudi učenju in počitku. Barva pohištva naj bo naravna in umirjena, saj je barve na stenah in tekstilu veliko lažje spreminjati. Izberimo barve, ki so všeč otroku, saj bo v svoji sobi preživel veliko časa.

Stene lahko popestrimo s stenskimi nalepkami ali tapetami, še bolje pa je, da jih otrok okrasi s svojimi risbami, plakati ali posterji. Na steno lahko obesimo tudi tablo, kamor bo šolar namestil urnik, razpored šolskih dejavnosti, obvestila in opomnike.

Novo ureditev otrokove sobe zaokrožimo z barvno usklajenimi zavesami, posteljnino, talnimi oblogami in okrasnimi blazinami. Kakšno blazino lahko položimo tudi na tla, saj otroci radi ležijo na tleh med igro ali ko berejo.

Pri opremljanju naj sodeluje tudi otrok

Otroška soba naj bo urejena zanimivo, dinamično in udobno, saj je namenjena različnim dejavnostim od igre do resnega dela. Zadostiti mora vsem potrebam in aktivnostim sodobnega šolarja, ki se s časom spreminjajo. Zato je priporočljivo izbirati pohištvo, ki je sestavljivo in premično oz. lahko »raste z otrokom«. Razporeditev pohištva naj ne bo preveč stroga, materiali pa naj bodo naravni in do okolja ter ljudi prijazni. Robovi pohištva naj bodo zaobljeni, vijaki skriti, elementi pa stabilni. Funkcionalnost, udobje in varnost naj bodo glavna merila, ki naj jih upoštevamo pri izbiri. In kar je najpomembnejše – otroci naj s svojimi izdelki polepšajo sobo in ji dajo svoj pečat. Povabimo jih, da sodelujejo pri izbiranju in odločanju, saj se bodo le tako radi zadrževali v svojih sobah in v njih uživali.

vir fotografij: internet