Vrtiljaki nad otroško zibelko so morda prva igrača, s katero dojenčki pridejo v stik. Suzana Pangeršič, ki stoji za simpatično znamko Cici's Tiny World, se zaveda svoje odgovornosti, zato njeni vrtiljaki niso le zanimive otroške »igrače«, temveč pravcati mali domišljijski svetovi.

Suzana Pangeršič je samouk tako na umetnostnem kot tudi na šiviljskem področju. Ljubezen do šivanja in ustvarjanja jo spremljata že vse od otroških let, njen talent in kreativnost pa so prepoznale že vzgojiteljice v vrtcu. Umetniški duh je podedovala po mami. Že v osnovni šoli jo je učitelj likovne umetnosti spodbudil, naj nadaljuje študij na umetniški gimnaziji v Ljubljani.

V nadaljevanju je želela svojo ljubezen do ustvarjanja združiti z veliko naklonjenostjo otrokom oz. pedagoškemu delu, zato se je vpisala v program Likovna pedagogika na Pedagoški fakulteti, a ji je dokončanje študija preprečila bolezen. Ta pa ji ni mogla vzeti ljubezni do ustvarjanja, zato je ostala aktivna pri ustvarjanju in iskanju ustvarjalne smeri, ki bi jo najbolj izpopolnjevala.

»V času, ko sem bila nekako priklenjena na posteljo, je k premagovanju bolezni pripomogla ravno kreativnost. Če že ni šlo na papir, je vsaj ostalo v glavi. Počela sem vse, česar sem se spomnila. Od risanja, slikanja, izdelovanja keramike in šivanja. Na koncu sem se vrnila v zgodnje otroštvo, v katerem me je prababica učila osnov vezenja. Ona in oče sta mi tudi privzgojila ljubezen do šivanja, saj sem z njima ob šivalnem stroju preživela veliko časa,« pove Suzana in spomini jo odnesejo v čas, ko je opazovala babico med šivanjem na Singerjevem šivalnem stroju, čeprav ni imela poguma, da bi jo prosila, naj svoje veščine prenese na vnukinjo.

Ker ni zbrala poguma, da bi babico prosila, ali se lahko na šivalnem stroju preizkusi tudi sama, je dve lutki zašila kar na skrivaj. Poskusa se nista najbolj posrečila, zato je želja po šivanju v njej za nekaj časa ugasnila, a ne za dolgo. Ko je oče moral začeti uporabljati invalidski voziček, si je ure krajšal s popravljanjem oblačil, šivanjem vzglavnikov in prevlek, v najstniških letih pa je tudi sama končno zbrala pogum, da je sedla za šivalni stroj in se naučila preprostih tehnik šivanja. Tudi to je pozneje pripomoglo k osnovanju znamke:

»Vsi ti spomini so pripomogli k temu, da je čisto po naključju začel nastajati Cici’s Tiny World. Na spletu sem slučajno naletela na ročno izdelane otroške vrtiljake, ki so se mi zdeli naravnost čudoviti. Za šalo sem si kupila prve materiale in se odločila, da poskusim enega sešiti. Bilo je nekaj novega, vznemirljivega, nekaj, česar nisem še nikoli počela. Resnično sem bila vzhičena, ob takih trenutkih sem kot mali otrok, ki od vznemirjenja ne more niti zaspati.«

Z navdušenjem se je lotila pridobivanja veščin ročnega šivanja, krojenja, izpopolnila pa je tudi svoje znanje na šivalnem stroju. Rezultat njene želje po tem, da ustvari nekaj nežnega, čutnega in lepega, je simpatična znamka Cici’s Tiny World, ki danes združuje ročno izdelane otroške vrtiljake, okrasne blazinice in druge dekorativne dodatke za otroško sobico. Kot prvega je Suzana izdelala vrtiljak z motivom zmajčka, ideja pa se ji je porodila ob seriji Game of Thrones (op. Igra prestolov). Seveda je bilo potrebnega veliko dela, da je bila z rezultatom resnično zadovoljna.

»Uživala sem v svojem novem svetu, tako da sem že med procesom vedela, da je to nekaj, kar bi želela početi dlje časa in iz tega tudi graditi naprej. Čeprav je izdelovanje vrtiljaka kar dolgotrajen proces, je rezultat na koncu vreden vloženega truda. Tako je začela nastajati ideja o osnovanju lastne znamke Cici’s Tiny World. Pri vsem skupaj me je najbolj podpiral in spodbujal moj partner, on je moj največji kritik in oboževalec,« pove Suzana, katere želja je ustvarjati majhne dekorativne domišljijske svetove, ki staršem dajejo možnost, da v otroški sobici ustvarijo pravljični svet.

Pri ustvarjanju jo navdihuje življenje, ki nas obdaja. Prepričana je, da če po svetu hodimo z odprtimi očmi, lahko navdih hitro najdemo, bodisi v naravi, pravljicah ali otroških očeh. Tudi v spominih in otroški domišljiji. Pri ustvarjanju jo navdihujejo tudi živali, ki jih pogosto umešča v svoje pravljične in domišljijske svetove. Večni kreativki idej vsekakor ne zmanjka, ravno nasprotno, idej je vedno preveč.

»Zvečer pred spanjem razmišljam o teh čudovitih bitjih in snujem nove ideje. Teh se je nabralo že kar nekaj. Včasih v zadnjem trenutku spremenim celoten koncept, saj se je že zgodilo, da sem prejšnji dan videla nekaj, kar me je tako navdihnilo, da sem morala spremeniti prioritetni seznam idej. Zgodi se, da še preden končam izdelek, imam že vsaj tri ideje za novega. Potem vse to nekako tli v meni, dokler ne začutim s srcem, kateri bo naslednji. Nikoli se ne lotevam izdelovanja na silo ali zato ker je nekaj moderno. Če to naredim, končni rezultat ni nikoli tak, kot bi želela. Najlepši so tisti, ki pridejo iz srca,« je prepričana.

Izdelki Cici’s Tiny World so izdelani pretežno iz 100-% volnenega filca, ki je priročen za šivanje, hkrati pa izjemno mehek. V nekaterih primerih volneni filc kombinira tudi s hipoalergenim poliestrskim filcem, za kakšne detajle pa občasno poseže tudi po eko usnju iz recikliranega poliestra oziroma šifonu. Pri izdelavi okrasnih blazin prisega na materiale z OEKO-TEX Standardom 100 in organski bombaž, ki je primeren tudi za dojenčke, napolni pa jih s hipoalergenim polnilom.

Cici’s izdelki so lep spomin na otroška leta, izbirate pa lahko tudi med personaliziranimi izdelki z vezenimi datumi in imeni. Suzanina vizija je ustvarjati butične izdelke iz naravnih in kakovostnih materialov, ki so prijazni okolju in najmlajšim. Prav vsakemu izdelku doda kakšen unikaten detajl, ki naredi vrtiljake in blazinice še bolj posebne in edinstvene. Med najbolj priljubljene izdelke spadajo vrtiljaki z motiviko labodov, zmajčka in žabice, pri blazinicah pa prednjačita srnica Sofija in Zajček Ori.

»Za svoje izdelke lahko rečem, da so izdelani s srčnostjo in ljubeznijo. Cici je tudi ljubezen,« pojasni Suzana.

Ljubezen je tisto, kar ta svet najbolj potrebuje, zato je Suzanina vizija zastavljena tudi za prihodnost. Pod znamko Cici’s Tiny World želi ponuditi še več različnih motivov otroških vrtiljakov, razmišlja pa tudi o razširitvi asortimana z drugimi dekorativnimi izdelki za otroško sobico in snovanjem darilnih kompletkov.

»Za žabico imam tako načrt izdelati talno blazinico v obliki lokvanja, ki bi morda dala nekomu tudi idejo, da otroško sobico opremi na temo močvirja in tako ustvari prav posebno pravljico za najmlajšega. Se pa ideje o razvoju še razvijajo in sproti dopolnjujejo. Mogoče bom čez čas imela popolnoma novo vizijo, saj delujem intuitivno. Dejstvo pa je, da želim izdelovati izdelke za otroke. Svoje znanje si nameravam razširiti predvsem na področju šivanja, spogledujem pa se tudi s kvačkanjem. Morda pa bo Cici’s Tiny World nekoč ponudil tudi kakšna prikupna otroška oblačila,« sklene.