Interier stanovanja v Celju sta zasnovala arhitekta Maša Kamplet in Matija Kovač iz biroja Zgradbazamisli v izjemno hitrem in nenavadnem procesu. Lastnika, ki sta se po letih življenja v ZDA odločil ustaliti v Sloveniji, sta bila omejena z datumom selitve, zato sta se z arhitektoma dogovorila za sodelovanje "na ključ" in proces projektiranja na daljavo.

Lastnik, po rodu Celjan, se je po poroki odločil vrniti v domovino, saj ceni kakovost življenja, ki jo nudi Slovenija. V rodnem mestu je v novogradnji kupil približno 100 m2 veliko stanovanje, ki pa razen položenih tlakov ni bilo opremljeno. Zato se je obrnil na arhitekturni biro Zgradbazamisli, v sodelovanju z njimi pa je stanovanje pripravil na vselitev – in to kar na daljavo.

“Proces načrtovanja in izvedbe je bil zelo intenziven,” za Ambiente pove soavtor Matija Kovač in nadaljuje: “Preizkušenih je bilo več opcij, naročnik pa je sodeloval pri praktično vsakem detajlu. Večino pogovorov v fazi načrtovanja smo opravili na daljavo, v času izvedbe pa smo dnevno komunicirali s slikovnimi sporočili. V zadnjih tednih izvedbe pa je bil naročnik že prisoten na lokaciji.”

Funkcionalna scenografija

Ker je bilo stanovanje popolnoma novo, arhitekta v osnovo (razen manjših inštalacijskih sprememb) nista posegala. Sta pa jo oplemenitila z opremo.

“Velik odprt vhodni prostor smo nekoliko zastrli z velikimi vgradnimi elementi in ga tako ločili od bivalnega dela, ozek hodnik do spalnih in delovnih prostorov pa smo opremili z leseno oblogo z vertikalnimi delitvami in ogledalom na drugi strani,” pripoveduje tandem, ki je s tem bolje definiral delitev prostorov (na vhodni/bivalni, javni/zasebni) ter optično povečal dolg hodnik.

Osrednji fokus projekta pa je bil na vgradni opremi, ki so jo po meri izvedli v Ateljeju 2020. Po številnih preizkušenih številnih barvah in materialnih kombinacijah so se z lastnikom odločili za nevtralne tone opreme. “Videz stanovanja je bil zasnovan z mislijo na to, da naročnika v njem ne bosta bivala trajno, pač pa da ga bosta v prihodnosti morda oddala v najem. Oprema je bila zato oblikovana na način nevtralne barvne scenografije, ki jo uporabnik kasneje lahko spreminja s svojimi kosi pohištva in s svojimi barvami.” 

Korpusi in ličnice omar so izvedeni v svetli sivi, poudarki v lesu pa sicer velike pohištvene kose zmehčajo in oplemenitijo. Eden bolj zanimivih detajlov je plitva omara, ki deli predsobo od dnevne sobe in ki za drsnimi vrati skriva enkrat televizijo, drugič knjižno zbirko.

Edini barvni poudarki pa so bili izbrani v rožnatih in rdečih tonih, ki stanovanju dajejo toplino in mehkobo, hkrati pa komplementarno dopolnjujejo temno zeleno fasado stavbe.

Za konec smo vprašali še, kakšen je bil odziv lastnikov na končni rezultat. “Naročnika sta se v stanovanje ravno vselila in tudi kritično ovrednotila večino detajlov in funkcionalnosti. Bivalna atmosfera je bila ob našem prvem obisku po vselitvi odlična,” zadovoljno zaključi Kovač.

Interier: Zgradbazamisli (Maša Kamplet, mag. inž. arh., Matija Kovač, mag. inž. arh.)

Fotografije: Ana Skobe