Mandala je spiritualni in ritualni simbol v hindujskih in budističnih kulturah. Povezujemo ga z meditacijo in zbranostjo, predstavlja pa tudi sedem čaker. Ponujamo štiri načine, kako lahko duhovni vpliv mandal vnesete v svoj dom.

Stenske nalepke 

Z različnimi stenskimi nalepkami ali šablonami mandal lahko ustvarite čisto posebno steno. Mandala, ki predstavlja božanstvo ali paradiž, je lahko v obliki diagrama, grafikona ali geometrijskega vzorca. Osnovna oblika večine mandale je sicer kvadrat s štirimi vrati, ki vsebujejo krog s sredinsko točko.

Foto: Pinterest

Pohištvo

Mandala v ambient prinese umirjenost, spokojnost, zato je zlasti primeren motiv v spalnicah, knjižnicah, kotičkih za meditacijo, tudi v kopalnicah ali domačih spa-jih in nasploh v prostorih, kjer nočete hiteti ali biti nervozni. Simbol mandale lahko poudarja vzglavje postelje, je odtisnjen na frontih predalnikov, omar ali zgornjih ploskvah miz.

Tla

Če imate lesen pod, lahko s posebnimi šablonami nanj narišete mandalo. O narisanih preprogah smo več pisali tukaj, so pa primerne zlasti za alergike in astmatike, ki zaradi prahu ali pršic ne smejo biti v stiku s tekstilnimi preprogami. Vsi ostali si seveda lahko omislite klasično – ročno ali strojno tkano – preprogo s simbolom mandale.

Predpražnik. Vir: Artylicious Home & Gifts

Dodatki

Dodatki so poceni in učinkovit način osvežitve interjerja, omogočajo vam tudi to, da sledite dekorativnim trendom, letos denimo mandalam. In kje vse lahko najdete mandale? Na porcelanu, okrasnih blazinah, zavesah, nalepkah za vratne panele in še in še.  

Stik s samim seboj

Mandala je simbol simetrije in harmonije. Predstavlja tudi duhovno potovanje v sebe in raziskovanje lastne duše. Vtisnjena na stene, pohištvo in dodatke doma vas bo stalno opominjala, da si je potrebno vzeti čas zase in vzpostaviti stik s samim seboj.