Imenitna ideja za alergike na prah: Narisane in šablonske preproge

Če ste alergični na hišni prah in pršice, najverjetneje v vašem domu ni tekstilnih talnih oblog, preprog, zaves in podobnih dodatkov. Seveda pa to ne pomeni, da se preprogam morate povsem odreči. Nikakor ne, samo omisliti si morate malce drugačne. Kaj pravite na to, da preprogo enostavno narišete na lesena ali betonska tla? Pri tem se lahko zanašate na lastno kreativnost in domišljijo ali uporabite šablone.

narisane preproge

Polepšajte verando ali teraso

Se bojite, da bi se vam projekt »nariši sam svojo preprogo« utegnil ponesrečiti? Potem raje najprej začnite zunaj, na primer na verandi ali terasi, pokriti z lesenim podom, po možnosti že malce oguljenim. Preprogo narišite s pomočjo lepilnih trakov, s katerimi začrtate meje barvanja in vzorce, pomagate si lahko tudi s šablonami (ta čas so zelo popularne maroške). Izbor barv uskladite z že prisotnimi elementi na terasi, predvsem klopjo, blazinami …

Za vse prostore

Ko z risanjem zunanje preproge pridobite samozavest, se pomaknite v interjer. Na leseno ali betonsko podlago v hodniku lahko narišete daljši tekač, pred kaminom v dnevni sobi manjšo okroglo preprogo ali pa z barvanjem okrasite tla v kuhinji, spalnici. Prednost takšnih ponarejenih preprog je predvsem v tem, da so primerne za alergike, saj se v njih ne zadržujejo pršice, pa še lažje jih je vzdrževati (ne zahtevajo vsakodnevnega globinskega sesanja).

Velike površine

Ste naveličani stare talne obloge? Potem lahko z barvami okrasite kar celotno oblogo v prostoru. Veliki, izstopajoči vzorci še posebej lepo pridejo do izraza na obrabljenih, starih tleh, saj preusmerijo pozornost od napak, poškodb in nepravilnosti v lesu do umetelno oblikovanih barvnih vzorcev. Z geometričnimi linijami lahko na ta način tudi v starinska tla vdahnete modernost, ustvarite različne vizualne cone, navidezno ločite dele prostorov in še bolj definirate sobo.

Foto: Pinterest

Prejšnji članekSolarni nadstrešek je smotrna naložba – objavljamo okvirni stroškovnik: Lastna elektrika za gospodinjstvo in avto
Naslednji članekAmbienti – 7. sezona, 4. oddaja
Avatar photo
Novinarka in prevajalka, v prostem času pa športnica in knjižni molj. Stalno je na lovu za novostmi s področja bivanja, pri čemer jo najbolj navdušujejo kombinacije naravnih materialov in modernih tehnologij. Če bi morala izbrati en sam kos pohištva, ki bi ga lahko vzela s seboj na neobljudeni otok, bi bil to knjižni regal.
0 komentarjev
Inline Feedbacks
Poglej vse komentarje