Kronoterm med vodilnimi v boju proti podnebnim spremembam

Evropski okolijski urad (EOU) je opravil popis blagovnih znamk evropskih proizvajalcev ogrevalnih sistemov in njihovih ciljev k ogljični nevtralnosti. Slovensko podjetje Kronoterm je uvrstil med vodilne proizvajalce ogrevalnih sistemov v Evropi, s čimer smo Slovenci prehiteli večja in bolj prepoznavna globalna podjetja.

0

Uporaba fosilnih in trdih goriv je tako v gospodinjstvih kot v industriji še vedno prepogosta. Sektor ogrevanja in hlajenja je namreč odgovoren za polovico letne porabe energije v EU in tretjino emisij CO2. EU želi proizvajalce ogrevalnih sistemov spodbuditi k preusmeritvi in prilagoditvi na okolju prijazne ogrevalne sisteme, kot so na primer toplotne črpalke. Te so ogrevalni sistem prihodnosti, saj v EU prihranijo kar 9,16 milijonov ton CO2 letno. V nasprotju z večino vodilnih evropskih proizvajalcev ogrevalnih sistemov slovenski razvijalec in proizvajalec toplotnih črpalk Kronoterm s svojimi izdelki postavlja EU na pot k izpolnitvi svojih podnebnih ciljev.

Toplotne črpalke Adapt.

Presegli konkurenco

V poročilu popisa so vse vključene proizvajalce ogrevalnih sistemov razvrstili med ‘voditelje’, ‘sledilce’, ‘zaostale’ in ‘temno stran’, odvisno od tega, v kolikšni meri so bili njihovi portfelji združljivi s podnebnimi cilji Evrope. Izbrali so 53 podjetij, ki se ukvarjajo s proizvodnjo in razvojem ogrevalnih sistemov za gospodinjstva. Kar 38 podjetij ni želelo razkriti svojih namer glede razogljičenja oziroma so potrdili, da ne nameravajo svojih dejavnosti spremeniti in prilagoditi. Zgolj šest podjetij v raziskavi, med njimi tudi slovensko, pa izdeluje izključno okolju najbolj prijazne ogrevalne sisteme. Kronoterm so v poročilu glede na dejavnosti in ukrepe tako uvrstili med enega izmed ‘voditeljev’.

Kronoterm je tako rekoč edini izmed vseh slovenskih proizvajalcev, ki je ustrezal kriterijem za izbor med vodilne proizvajalce. Izbor med vodilne proizvajalce v segmentu toplotnih črpalk ter okolju prijaznih ogrevalnih sistemov pa postavlja podjetje Kronoterm na zemljevid podjetij prihodnosti ter zelenega gospodarstva v Evropi.

Razvojna ekipa Kronoterma.

Okolju in uporabniku prijazne toplotne črpalke

Kronotermovo kakovost in inovacije so v preteklosti že nagradile domače in tuje strokovne institucije. Poročilo je tako dodaten dokaz, da so strokovnjaki v svoji branži, ne zgolj v Sloveniji, ampak tudi v Evropi.

Pomočnik direktorja podjetja Kronoterm Dean Besednjak: “V Kronotermu vedno stremimo k razvoju in proizvodnji okolju in uporabniku prijaznih izdelkov. Z našimi izdelki neposredno podpiramo aktivnosti, ki vodijo k doseganju nevtralnega ogljičnega odtisa iz naslova ogrevanja stavb. Zavedamo se, da je samo zelena energija energija prihodnosti. Ponosni smo, da je Evropski okolijski urad EEB prepoznal in uvrstil naše podjetje med vodilne okolju prijazne proizvajalce ogrevalnih naprav v Evropi.”

Poročilo EOU je odličen pokazatelj, da je treba na tem področju narediti še veliko. V celoti je dostopno TUKAJ.

Prejšnji članekSimbol mandale: napolni dom s harmonijo
Naslednji članekOčarljivka: prenova 25 m2 velikega stanovanja v srcu Ljubljane
Avatar photo
V televizijski oddaji Ambienti se pogovarjamo o lepih prostorih, zanimivih detajlih, navdihujočih vrtovih in sodobnih tehnologijah gradnje.
0 komentarjev
Inline Feedbacks
Poglej vse komentarje