Obliko svetila »sputnik« je navdihnil prvi satelit z enakim imenom, ki je leta 1957 potoval v orbito. Izstrelili so ga Sovjeti, velik je bil za odbojkarsko žogo in je imel štiri dolge antene. A če je ta satelit že zdavnaj pristal v zgodovini, za lestenec sputnik tega nikakor ne moremo trditi. Nekaj je na njem, da kljubuje preizkušnjam časa in se ga kar ne moremo naveličati.

Popularno svetilo iz sredine prejšnjega stoletja je postalo prepoznaven del obdobja, imenovanega atomska doba. Ta je trajala med leti 1940 in 1960, ko je na zahodu vladal strah pred jedrsko vojno. Oblikovanje (arhitekturno, notranje, industrijsko …) in vsa druga področja bivanja so bili takrat pod vplivom atomske znanosti, kateri je nato sledilo obdobje »Space Age«, osredotočeno na vesolje.

Komu točno se moramo zahvaliti za dejansko obliko svetila sputnik? To naj bi bil italijanski oblikovalec Gino Sarfatti, ki je prvi uporabil obliko sovjetskega satelita v svojih izdelkih. Študiral je aeronavtično inženirstvo in je bil samouk v izdelovanju svetil. Njegova luč sputnik je postala zimzelena, klasika v industriji za dom in tudi navdih za številne različice, ki smo jim priča danes.

Dejstvo je pač, da se svetilo sputnik v takšni ali drugačni izvedbi poda v vsak dom!

Foto: Pinterest