Tričlanska družina je kupila novo, svetlo, 58 m2 veliko stanovanje na Brdu v Ljubljani. Skupaj z birojem Arhimodul so stanovanje malenkost prilagodili potrebam družine, nato pa s pohištvenimi kosi po meri dodobra izkoristili majhno kvadraturo.

“Ker gre za novogradnjo, večjih posegov ni bilo. Glavna sprememba je bila menjava tlaka po celotnem stanovanju, kjer smo zamenjali rdeče-oranžen umeten material z dvema različnima talnima oblogama. Zmenjali smo tudi nekaj elektroinštalacij, razporeditev v kopalnici ter njene stenske in talne obloge,” pogovor z Ambienti začne arhitektka Nina Grm.

Ker je stanovanje relativno majhno, je bilo potrebno veliko pozornosti nameniti smiselni razporeditvi pohištva. Omare in pohištvo so razporedili ob obod prostorov in tako sprostili kar največ prostora za bivanje. “Naročnika sta želela imeti vsak prostor optimiziran, tako da sta nam že na začetku dala jasna izhodišča, kaj vse želite shranjevati v posameznih omarah in prostorih – tako je stanovanje resnično zasnovano po meri uporabnika,” pojasni arhitektka.

Ko vstopimo v stanovanje, nas pričaka vabljiva predsoba. Vse vgradne omare so skoraj nevidno vdelane v steno, tako da nam pogled pritegne po meri izdelan predelni letvičast element z ogledalom in odlagalnimi površinami. Mimo njega vstopimo v prostor kuhinje, jedilnice in dnevnega kotička. Tu je po tleh položen vinil v imitaciji betona, ki se lepo kombinira z lesenimi mizarskimi elementi ter posameznimi kosi v naravnem kamnu, iz katerega so izdelani pult in obloga v kuhinji ter klubska mizica v dnevni sobi. Posebna poudarka sta tudi kromirani napa in niša v dnevnem prostoru, ki sicer materialno izčiščen prostor obogatita s kovinskimi odbleski.

Po hodniku, ki je po stropu poudarjen z letvičasto dekorativno oblogo, zavijemo še v spalne prostore. V spalnici je po tleh položen vinil v imitaciji lesa, ki se kombinira s sivimi toni ostale opreme. Oči se nam spočijejo na privlačni stenski letvičasti oblogi za posteljnim vzglavjem, ki z zanimivo igro geometrije odstopa od vsakdanjega.

Otroška soba je zasnovana v dveh delih: postelja, na eni strani, je barvno ločena od ostalega dela. Na drugi strani sobe pa je umeščen ustvarjalno-delovni kotiček z večjimi omarami. Tapeta z motivi gozda ter poličnik v obliki drevesa prostor še dodatno obogatijo z naravnimi motivi, ki burijo otroško domišljijo.

“Največje omejitve pri oblikovanju so bile predvsem v velikosti prostorov, kjer je bilo potrebno dokaj veliko opreme spraviti na majhno kvadraturo,” zaključi arhitektka, in poudari, da so skozi tesno in plodovito sodelovanje z naročnikoma prišli do rešitve, s katero so vsi nadvse zadovoljni.

Interier: Arhimodul (Nina Grm, mag.inž.arh., Sašo Mulalić, dipl.diz.) 

Fotografije: Piqant