Mično vasico Stara Fužina v občini Bohinj sta odkrila Škotinja in Avstralec, živeča v Dubaju. Najprej sta si tu želela urediti le počitniški dom, kmalu pa ju je življenje tu tako navdušilo, da sta razgled na dubajske stolpnice zamenjala za pogled na Triglav.

Scott je prvič obiskal Slovenijo leta 2002. Zaljubil se je v čudovito pokrajino in se redno vračal k nam na oddih. Ko je sem na njen rojstni dan sem pripeljal še svojo partnerko Alison, pa se je sproščeni dopust hitro prelevil v spontano iskanje nepremičnine. Kupila sta že drugo hišo, ki sta si jo ogledala – domačijo v srcu Stare Fužine.

Stanje domačije ob nakupu in med prenovo

Domačija je bila potrebna temeljite obnove – a paru se sprva ni mudilo: Alison je še živela na Škotskem, Scott pa v Kanadi. Nameravala sta urediti bivalno pritličje in nadstropje hiše z dvema apartmajema – zanju in obiske, ki bi tu počitnikovali z njima. Že kmalu po začetku prenove pa sta se odločila urediti tudi podstreho, kjer je zdaj – nedvomno zaradi šarma podstrešnih tramov in neoviranega pogleda na dolino – glavni bivalni prostor.

Zaradi njune odsotnosti in zahtevnosti obnove sta se po priporočilu prijatelja povezala z Jade van Baaren, angleško govorečo Nizozemsko, ki ju je vodila skozi celoten proces prenove, svetovala pri obnovi zunanjosti in ureditvi tlorisa. Za interier pa sta poskrbela kar sama.

Oba imata rada sodoben, svetel interier in prav takšnega sta si želela tudi tukaj v Stari Fužini. Svetlobo so v prostor prinesla številna strešna okna Velux. Namesto zunanje stene so v spalnici in dnevnem prostoru velika okna oziroma steklene stene, ki omogočajo čudovite poglede. Zračnost in lahkotnost podstrešnega prostora sta dosegla z izbira belega opleska, svetlega parketa in pobeljenih tramov.

Ko je bila prenova končana, sta živela v Dubaju, ki jima ni bil ravno pisan na kožo. Tako je bila odločitev, da to svetlo mansardno stanovanje postane njun novi dom popolnoma enostavna.

Kaj pa počneta v Stari Fužini? Poleg tega, da spletata prijateljske vezi z domačini, ki so ju po njunih besedah zelo lepo sprejeli (“Mislim, da so zelo presenečeni, da sva se odločila tu stalno bivati. In to jim je v ponos,” pove Alison), se zelo rada ukvarjata tudi s športom vseh vrst: tečeta, kolesarita, planinarita in plezata. “Največja sprememba po selitvi iz Dubaja je bila gotovo ta, da lahko stopiva iz hiše in sva že v naravi, se že sprehajava ali kolesariva,” zaključi Scott.

Več o apartmajih, ki ju par oddaja pa na povezavi.

Fotografije: Vida Dimovska in Scott Carnie