Nagrajeni poslovni prostori, ki se stapljajo z vaškim okoljem

Dve tretjini Slovencev se dnevno dotika izdelkov, ki jih proizvajajo v tovarni TEM Čatež – stikal, seveda. Izredno dober stik pa je podjetje našlo tudi z arhitekturnim birojem, ki je za oblikovanje njihovih novih poslovnih prostorov prejel nagrado Prešernovega sklada.

0

Podjetje TEM Čatež je v zadnjih letih raslo bolj, kot so načrtovali, in to je zahtevalo tudi širitev prostorov, tako skladiščnih kot proizvodnih. Pri tem so se srečali s kar nekaj ovirami in birokratskimi koraki, saj je bilo treba načrtovano zemljišče iz kmetijskega preoblikovati v zazidljivega, ukiniti je bilo treba vaško cesto, ki je peljala vmes med parcelama, hkrati pa so ob vsem tem morali misliti tudi na to, kako bo širitev vplivala na vaško okolje, v katerem tovarna stoji.  

»To je bil pomemben izziv in oreh, ki smo ga želeli primerno streti. Namreč, da objekt ne izstopa preveč v tem okolju, da je primerno umeščen in imamo tudi možnost širitve za naprej,« pritrjuje direktor podjetja Andrej Bajuk.  

Med sodelujočimi v natečaju so investitorji izbrali biro Jereb in Budja arhitekti, ki so se dela lotili večstopenjsko, najprej z raziskavo prostora ter topografskim in sociološkim vidikom vasi. »Tovarna, ki je stala tukaj, je že tudi sicer bila kar velika gmota, zato smo jo poskušali vsaj vizualno zmanjšati,« opisuje arhitekt Blaž Budja, ki se je skupaj s sodelavci zlahka pridružil optimizmu v podjetju, njihovi želji izboljšati delovno okolje, kar je močno olajšalo delo in jih tudi usmerjalo.

Novi del tovarne je namenjen predvsem predstavitvenemu programu in druženju. Tukaj je velika terasa, kjer se lahko stopi ven in opravi vse poslovne sestanke. Na drugi strani je sejna dvorana, kjer je možno izvesti video konference, zraven je izdelana čajna kuhinja, ki lahko služi banketnim dejavnostim. V skladiščnem delu pa je zasnovana tudi nova, svetla in z zelenjem obogatena pisarna za skladiščnika.

Vsi prostori so med seboj povezani z vidnimi elementi, kot so okna in vrata, kar zagotavlja večjo fluidnost, medtem ko za dobro počutje v prostorih skrbijo naravni materiali, ki pa še vedno dajejo občutek, da gre za tovarno. »Se pravi vidni beton, kovina. Ambient pa smo umirjali in ga naredili bolj po meri človeka z uporabo lesenih oblog, s tekstili, vidi se tudi, da smo uporabljali veliko zelenja, ki naredi sam ambient prijeten,« opisuje arhitektka Nina Majoranc.

Osvežitev starega dela tovarne

Medtem ko je nastajal mogočni prizidek, so osvežili tudi staro stavbo: fasado so prebarvali na črno, skladišča prestavili v novi objekt in nadgradili jedilnico, pred vhodom pa zasnovali nadstrešek z zeleno streho.

Stara stavba in novi del bosta tako nekaj časa še lahko zadostila potrebam 175 zaposlenih in njihovim proizvodom, že zdaj pa direktor Andrej Bajuk napoveduje, da bo nova širitev gotovo potrebna. »Če smo mislili, da bo ta objekt dovolj velik za naslednjih 10 let, se bomo morali ponovno širiti že pred petim letom,« pravi in zaključuje z obljubo, da bodo z entuziazmom, znanjem in občutkom za estetiko še naprej iskali unikatne rešitve in ustvarjali dovršena stikala in vtičnice po naši meri.

Arhitektura: Jereb in Budja arhitekti (Rok Jereb, Nina Majoranc, Blaž Budja)

Fotografije: Blaž Budja in Žiga Culiberg

Prejšnji članekŽe pomladi načrtujmo, kako se bomo ogrevali pozimi
Naslednji članekPo meri opremljena pritlična hiša
blank
V televizijski oddaji Ambienti se pogovarjamo o lepih prostorih, zanimivih detajlih, navdihujočih vrtovih in sodobnih tehnologijah gradnje.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *