Dašo Gomboc je že od nekdaj velik ljubitelj rastlin. Rad pa je tudi ustvarjalen, zato se je pred petimi leti poskusil v izdelavi rastlinskih terarijev. Prvi mu je sicer že po tednu dni zgnil, a z vztrajnostjo so nato prišli tudi uspehi. Danes pod znamko Ville of Plants ne ustvarja le zase, ampak tudi za druge, saj so takšni rastlinski terariji lahko prava popestritev doma. Kot pravi Dašo, terarij ambientu vdahne novo noto življenja.

Rastline in narava sta Daša Gomboca zanimali že od otroštva in želja je bila, da bi se vpisal na študij biologije v Ljubljani. »Pot me je na koncu zanesla na Ekonomsko fakulteto, kar se je izkazalo za odlično rešitev, ker sem s tem pridobil veliko znanja na področju podjetništva in splošne ekonomije. Skozi študijska leta sem sicer iskal pot, kako povezati podjetništvo s svojo strastjo, zato sem delal na veliko projektih, ki so dobili svoje začetke, ampak mi jih ni uspelo uresničiti. Vse dokler nisem našel spletne strani ameriške ustvarjalke terarijev in se v to dobesedno zaljubil.«

Dašo Gomboc, ki je sicer zaposlen v marketingu in spletni prodaji, se z rastlinskimi terariji ukvarja v prostem času. Zasaditev enega terarija mu vzame približno 2 uri.

Za Daša se je takrat začelo učno obdobje ustvarjanja rastlinskih terarijev. O pravem izboru rastlin, pravem substratu, razmerah in sami postavitvi se je učil s pomočjo internetnih gradiv in strokovnih člankov ter seveda s pomočjo drugih ustvarjalcev, ki zelo radi delijo svoje znanje. »Moram reči, da je ta skupnost neverjetna in prav vsak, s katerim sem govoril, mi je brez zadržkov dal kak koristen nasvet. Trenutno sem povezan s hrvaško izdelovalko terarijev, s katero si izmenjujeva mnenja in nasvete ter včasih tudi kak kos stekla. Razvoj se nikoli ne konča, kajti terariji nimajo tiste končne zgodbe in recepta, vedno se nekaj spremeni in vedno bi nekaj dodal, čeprav v očeh drugih izdelek izgleda popolno.«

Dašo ima doma postavljenih 6 rastlinskih terarijev, kar pa nikakor ni končna številka, saj se za takšno dekoracijo vedno najde prostor. Sicer pa terarije, med katerimi sta najbolj iskana BUCKO in PLUTO, predstavlja na spletni strani Ville of Plants, kajti povpraševanja po tovrstnih izdelkih za popestritev doma je vedno več. Kaj pa je njihova skupna točka? Kako bi sploh lahko opisali rastlinske terarije, se pozanimamo pri strokovnjaku iz Prekmurja.

»Rastlinski terariji predstavljajo rastline s tropskimi značilnostmi, ki so posajene v steklene posode, pokrite s plutnim ali steklenim pokrovom. Posebnost rastlinskega terarija je, da ga zalivamo oziroma pršimo na redka obdobja, ki včasih nanesejo tudi po več mesecev.«

Ja, prav ste prebrali, več mesecev, kajti terarij se s pomočjo cirkulacije vode in samooskrbnega ekosistema, ki posnema naravo, več mesecev lahko zaliva sam. Ob upoštevanju nasvetov za vzdrževanje pa rastline ob minimalni oskrbi rastejo več let. Kot zanimivost lahko povemo, da je najstarejši terarij na svetu star več kot 50 let, medtem ko Dašev najstarejši trenutno šteje 4 leta in kot kaže, se odlično počuti.

»Vedno se rad pošalim, da je terarij primeren tudi za tiste, ki jim umrejo še kaktusi. Zakaj? Ker je z njim zelo malo dela. Kot že povedano se zaliva sam, vseeno pa je treba upoštevati navodila, da ga ne zalijemo preveč ali premalo, da se pobriše steklo tako znotraj kot zunaj in da ima pravilno postavitev, na primer izpostavljenost direktni sončni svetlobi zanj pomeni konec,« pove in doda, da je terarij treba postaviti na naravno indirektno svetlobo (nikakor ne v kopalnice brez oken) ter da je priporočljiva temperatura v prostoru od 15 do 25 stopinj Celzija.

Za terarij so primerne rastline, ki obožujejo vlago. To so recimo fitonije, mozaičnice, različne praproti, peperomie, kriptantusi, kamedoreje, kalateje, stringsi in mahovja, od katerega Dašo najraje uporablja blazinast mah. Zemljo meša in pripravi sam s pomočjo več različnih substratov, kot so kokosova vlakna, šota, deževnikov humus, temu pa dodaja še perlit ali akadamo za odlično zračnost.

Rastlinski terariji so lahko majhni ali veliki, postavite jih lahko sredi dnevne sobe, v jedilnico ali v spalnico na nočno omarico, vsekakor pa bodo »očarali in dali vašemu bivalnemu prostoru novo noto življenja. Že manjši terarij, visok le 10 cm, lahko s svojo svežino in unikatnim izgledom obrne prostor na glavo,« je prepričan Dašo Gomboc, ki ima v načrtu razširitev prodajnega programa ter odprtje unikatne prodajalne z vsebino, ki je ni mogoče dobiti v diskontnih prodajalnah in klasičnih cvetličarnah.

»Moja velika želja je odprtje svojega terarijskega showrooma, kjer bi ponujal unikatne izdelke, ampak zato bo potrebno še veliko truda in dela. Kot rad pravim, počasi se daleč pride, le verjeti moraš vase in v svoj izdelek, takrat je uspeh zagotovljen.«

Več >>> Ville od Plants