Če ste praznično drevesce letos že okrasili, lahko ponosno sedete na kavč in si privoščite skodelico čaja ter med srkanjem tega zadovoljno opazujete svoje delo. V kolikor pa se boste okraševanja lotili v prihodnjih tednih, je še čas, da pokukate, kakšni so letošnji trendi. Predstavljamo vam nekaj takšnih, ki jih je mogoče enostavno združiti z okraski, ki se vam valjajo po kleti, in so med drugim prijazni tudi denarnici.

Ni decembrskih praznikov brez čudovito okrašenega drevesca, ob katerem se ob božičnih dneh družimo in izmenjavamo darila. Korenine okraševanja z grilandami in zelenjem izvirajo še iz časov starih Egipčanov, slavljenje dreves pa se je ohranilo s poganskimi evropskimi ljudstvi in kasneje prešlo v krščanstvo. Skandinavci so svoje domove okraševali, da bi jih okrasje ob prehodu v novo leto ščitilo pred hudobnimi duhovi, drevesce pa ob božiču postavili za ptice.

Ideja o sodobnem prazničnem drevescu pa prihaja iz zahodne Nemčije, od koder se je nato razširila po vsem svetu. Nemci so v duhu Adama in Eve na predvečer božiča postavili drevesca iz raja in jih okrasili z jabolki in napolitankami, kasneje tudi piškoti. Pogosto so dodali sveče kot simbol Jezusa, luči sveta. V sobo so pogosto postavili tudi božično piramido s poličkami, kamor so naložili okraske, svečke, zelenje in zvezdo. V 16. stoletju pa je prišlo do združitve piramide in drevesca, tako je nastalo okrašeno božično drevesce, z zvezdo na vrhu. Navada, sprva močno razširjena predvsem med protestantskim delom prebivalstva, se je kasneje razširila tudi med katoliki. V 19. stoletju je dosegla tudi slovensko ozemlje, najprej so z okraševanjem začeli v mestih, kasneje tudi na podeželju, danes pa skorajda ni slovenskega doma brez prazničnega drevesa v dnevnem prostoru. Kakšno pa bo letos vaše?

Foto: Unsplash/Alsyshka

V naslednjih vrsticah najdete nekaj prazničnih idej, pa tudi aktualnih trendov okraševanja, najboljša stvar pri tem pa je, da lahko uporabit kar stare okraske. Med kopico slogov bo vsak našel takšnega, ki mu je pisan na kožo.

V sožitju z naravo

Če ste eden izmed tistih, ki ne mara živahnih barv in prisega na nevtralne tone ter organskost oblike, potem vam bo naraven slog pisan naravnost na kožo. Smrečico lahko okrasite s pravimi storži in ostalimi zakladi, ki jih najdete med sprehodom v gozdu. Vse skupaj lahko nekoliko popestrite z nežno zlatimi trakovi. Če prisegate na minimalizem, se lahko odločite tudi za povsem neokrašeno drevesce, ki mu nadenete le utripajoče praznične lučke.

Foto: Unsplash/Alsyshka

Za ljubitelje barv

Pretiravanje se nikdar ne konča dobro. Strokovnjaki zato predlagajo, da izberete nevtralno paleto okraskov, ki jo nadgradite z eno samo izstopajočo barvo. Tradicionalno božično drevesce je tako lahko obarvano v zlate in bež tone s poudarkom na rdečih okraskih. Če želite nekaj manj konvencionalnega, izberite bele in olivne bunkice ter jih poudarite z modrimi. Za piko na i dodajte še nekaj okraskov v najrazličnejših oblikah, bodisi zvezdic, angelčkov, metuljev, ki jih najdete v vseh bolje založenih trgovinah. 

Foto: Unsplash/Cameron Stewart

Po navdih v Skandinavijo

Tradicijo okraševanja so že stoletja nazaj osvojili Skandinavski narodi, ki se pri dizajnu še danes zanašajo na minimalizem in estetsko izčiščenost. Če želite poustvariti drevesce, ki je v duhu skandinavskega oblikovanja, izberite nekaj sveč, ki jih z babičinimi srebrnimi zaponkami (takšne, kot so uporabljali desetletja nazaj), pritrdite na smrečico. Seveda bodite pozorni, da sveče ugasnete, ko zapustite sobo. Drevesce dodatno okrasite z okraski v najrazličnejših oblikah, bodisi pticami, lesenimi girlandami in lesenimi dodatki, s katerimi boste ustvarili rustikalen videz.

Foto: Unsplash/Sven Brandsma

Zakladnica spominov

Najlepša drevesca so tista, ki tako kot domovanja, odražajo lastnika. Zakaj torej ne bi smrečico okrasili z nekaj spominki iz potovanj, ki doslej niso našli mesta na vaših policah? Ob pogledu na smrečico se boste tako spomnili na tisto pohajkovanje po svetu, vaša zakladnica pa se lahko ob vsakem potovanju le še razširi. Če niste ljubitelj avantur, pobrskajte po zakladnici vaše babice, kjer morda najdete nekaj starih okraskov. Ti imajo prav poseben čar, lahko pa jih kombinirate tudi s sodobnimi okraski in tako ustvarite prav posebno mešanico, ob kateri bodo ponovno oživeli spomini.

Foto: Unsplash/Annie Sprat

Bleščeča pravljica

Trendi narekujejo, da drevesce letos obarvamo v kovinske barve, torej zlato, srebrno, tudi bakreno. Najbolj elegantne so smrečice z monokromatskimi srebrnimi okraski, ki pričarajo brezčasno eleganco, obenem pa je tudi okraševanje dokaj enostavno. Po drugi strani pa gre lahko za kombinacijo zlatih in srebrnih ornamentov, ki se odlično ujema z opremo sodobnega doma. Za nekaj prestiža dodajte še široke trakove, ki jih povežete v pentlje.

Foto: Unsplash/Taisiia Shestopal