Investicija v lepoto: čutno stanovanjce v Ljubljani

Ko je arhitekt sam investitor - ne le pri gradnji svojega doma, pač pa predvsem pri investiciji za trg - se zgodijo oblikovni presežki. Ljubljanski biro je majhno stanovanje prenovil, ne da bi imel v mislih določenega naročnika; pač pa so ga arhitekti opremili skladno z lastno vizijo udobja in lepote.

0

Stanovanje v Ljubljani, sicer last arhitektov, je bilo pred naselitvijo zelo zastarano: temen leseni opaž, ki je obdajal stene in stropove je sicer svetlo stanovanje optično pomanjšal; na zidovih se je že nabrala plesen; razporeditev prostorov pa ni zagotavljala pogojev za dinamično bivanje sodobnega človeka. Zato so se arhitekti odločili za celovito prenovo: zamenjali so okna, stene, tlake, inštalacije in ogrevanje, nato pa posodobili tlorisno zasnovo. Namesto središčno umeščene kopalnice, ki je predeljevala prostor na javni in zasebni del, so se odločili v stanovanje umestiti nižji boks, ki še vedno vsebuje vse ‘mokre’ prostore – kuhinjo in kopalnico – a ga svetloba, zrak in zvoki povezujejo z ostalimi prostori. Tako je nastal enocelični prostor z zalivi, ki namesto predelnih sten in vrat funkcionalne enote ločuje z mehkimi draperijami.

Stanovanje pred prenovo

Ko vstopimo v stanovanje, nas najprej objame topel niz vgradnih omar v lesu. Na levo nas svetloba povabi v dnevni prostor, kjer se zvrstijo kuhinja v bogatem zelenem odtenku, okrogla jedilna miza, osvetljena z nevtralnim, a elegantnim lestencem, in udoben kavč z nizkim regalom. Pogled iz dnevnega prostora se razširi na vse strani – preko oken na zeleni atrij ljubljanskega kareja, preko majhnega notranjega okna na spalnico in preko nizke kuhinje nazaj na kopalnico.

Zavijemo še v drugo smer: preko nizke kopalnice, od koder lahko slišimo pogovor iz dnevne sobe, v spalnico. Le-ta je zasnovana za spanje kar štirih oseb z dvojnim pogradom, umeščenim na kovinsko konstrukcijo v sredi prostora. Vsedemo se za delovno mizo, prislonjeno ob okno, in se skozi stensko odprtino priključimo debati v dnevni sobi.

Arhitekti so pri snovanju interierja izhajali predvsem iz lastne vizije udobnega in sodobnega bivanja. Projekt tako ni zrcalo želja konkretnega naročnika, pač pa izkorišča sredstva in veščine, s katerimi uspe izoblikovati dobro proporcioniran, izpoveden ambient z določenim značajem, ki ga skladna človeška bližina zlahka posvoji za svoj nov začasni dom. Rezultat je malo, a čutno stanovanje.

Interier: Tomaž Mächtig, Maechtig Vrhunc Arhitekti

Fotografije: Matevž Paternoster

Prejšnji članekAmbienti – 6. sezona, 5. oddaja
Naslednji članekZamaški letijo v zrak – 15 modernih odpiračev
Notranja oblikovalka, ki rada izkuša, opisuje in oblikuje lepe prostore. Ceni kvalitetno oblikovanje, dobre zgodbe in raznolike stile, ki jih srečuje na svoji profesionalni poti. Dosegljiva na spodnjih kontaktih: